Nagyvilág

Döntenek arról, menekült-e Mohácsi Viktória

Mohácsi Viktória (mohácsi viktória)
Mohácsi Viktória (mohácsi viktória)

A romagyilkosságok politikai szálainak elkendőzése miatt távozott az egykori EP-képviselő.

Ma döntenek Mohácsi Viktória korábbi SZDSZ-es európai parlamenti képviselő politikaimenedék-kérelméről Kanadában – írja a Reuters.com.

A roma származású jogvédő, aki jelenleg a torontói Roma Közösségi Központ jogi tanácsadással foglalkozó részlegének munkatársa, 2011 végén hagyta el Magyarországot, mert veszélyben érezte magát.

Mohácsi Viktória tavaly egy Magyarországról Kanadába kivándorló és ott menedéket kérő cigányokról szóló riportban arról számolt be, hogy többek közt azért ment Kanadába, mert rájött, a Gyurcsány-kormány a romagyilkosságok ügyében folytatott nyomozás egyes részeit nyolcvan évre titkosította. Mohácsi Viktória szerint ugyanis így akarták elkendőzni a rettenetes bűncselekmények politikai szálait.

Mint megírtuk, szinte nullára esett a menedékkérelmek száma a bevándorlási törvény szigorítása óta. Főként a magyar menekültek maradtek el Kanadából (98 százalékos visszaesés). Csupán heten kértek menekültstátuszt a kanadai reptereken, míg az előző év decemberében 412 volt ez a szám.

A Kanadában élő romák véleményét itt elolvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik