Nagyvilág

Mérgező lehet több százezer tonna száznapos tojás

tojas(960x640)(2).jpg (tojás, )
tojas(960x640)(2).jpg (tojás, )

Kiderült, mérgező vegyszerekkel kezelték.

A kínai központi televízió a délkelet-kínai Csianghszi tartományban lévő három nagy, Magyarországon száznapos vagy fermentált tojás néven ismert terméket előállító gyárát vették nagyító alá. Mint a vizsgálódásból kiderült, a termelőegységekben mérgező hatású, tiltólistán lévő ipari rézszulfátot használtak, hogy az ételkülönlegesség átlagosan három hónapot igénylő készítési idejét egy hónapra csökkentsék. Ha nem fogyaszt sokat ebből a tojásból az ember, akkor nem lehet komolyabb baja – fogalmazott a tévének az egyik vállalat vezetője.

A gyárak engedélyeivel és éves jelentéseivel mindent rendben talált a CCTV, ami akár arra is utalhat: a térség több, legálisan működő gyára is folytathatja az illegális gyakorlatot – utalt rá a híradás. Ez azért lenne különösen nagy csapás az ágazatnak, mert a Csianghszi tartománybeli Nancsang megyéből évente 300 ezer száznapos tojás kerül ki, mely a teljes országos mennyiség mintegy 15 százaléka.

A kínai nemzeti rádió értesülése szerint a CCTV híradását követően a térségben lévő összes, mintegy harminc tojásgyártó egységet lezárták, azokban jelenleg az élelmiszerbiztonsági hivatalnokok vizsgálódnak.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik