Nagyvilág

Lecsaptak a korrupt cseh kormánytagokra

Valószínűleg nem csak üzleti, hanem politikai megállapodások is vannak a nagy botránynak tűnő, ám egyelőre titokzatos ügyben.

Őrizetbe vették Jana Nagyovát, a cseh kormányhivatal vezetőjét, Ondrej Páleníket, a katonai hírszerzés volt vezetőjét és további három volt magas rangú kormánytisztviselőt a korrupcióellenes rendőrség (ÚOOZ) emberei csütörtökre virradóra – közölte az iDnes cseh internetes hírportál csütörtök délelőtt, megbízható forrásokra hivatkozva.

A rendőrség az akció tényét megerősítette, az állítólag őrizetbe vettek neveit nem. Jan Kubice belügyminiszter a parlamentben csak annyit közölt, hogy az ÚOOZ mai igazgatója két államügyész kíséretében szerda éjjel felkereste hivatalában Petr Necas kormányfőt. A képviselőház az eseményekre való tekintettel megszakította ülését, az ellenzék hivatalos magyarázatot követel a történtekről Petr Necas kormányfőtől. Necas egyelőre nem nyilatkozott. A közszolgálati televízió azt jelentette, hogy az akcióban 400 rendőr vesz részt.

Nagyován és Páleníken (jelenleg az Állami Üzemanyag-tartalékok cég vezetője) kívül a hírek szerint őrizetbe vették Petr Tluchort, a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) volt képviselőházi frakcióvezetőjét, Ivan Fuksát, volt mezőgazdasági minisztert és parlamenti képviselőt, illetve Marek Snajdrt, volt egészségügyi miniszterhelyettest. Fuksa és Snajdr is az ODS tagja. Snajdr azonban időközben cáfolta őrizetbe vételét, egy sms-hírben arról tájékoztatta a sajtót, hogy külföldön tartózkodik. További nyolc embert állítólag Dél-Csehországban vettek őrizetbe.

„Az akció folyamatban van, egyelőre semmiféle információval nem szolgálhatunk” – közölte Pavel Hanták, az ÚOOZ szóvivője. A rendőrségi beavatkozás célját nem árulta el.

A cseh média emlékeztet: Tluchor, Fuksa és Snajdr személyében az ODS azon volt képviselőiről van szó, akik tavaly ősszel hosszú ideig nem akarták megszavazni Petr Necas kormányának takarékossági csomagját. Később a rebellis képviselők és a kormány megegyeztek, a törvénytervezet végül átment. A sajtó szerint a rebellisek nem „véletlenül és nem ingyen” hátráltak meg. A prágai sajtó azt állítja: az előzmények nélküli cseh rendőrségi akció hátterében nagy valószínűséggel nem tiszta üzleti, esetleg politikai megállapodások lehetnek.

A prágai hírportálok értesülése szerint a rendőrség a kabinet ülése után hatolt be a kormányhivatal épületébe, illetve néhány volt tisztviselő lakásába. Rendőrök jártak a védelmi minisztérium épületében is, amit Mira Trebická, a tárca szóvivője megerősített. A közszolgálati televízió úgy tudja, hogy a nagyszabású rendőrségi akció néhány nagyvállalatot, illetve vállalkozót is érint. Konkrétan Ivo Rittig és Roman Janousek befolyásos prágai vállalkozók és lobbisták neve merült fel.

A cseh miniszterelnöki hivatal a rendőrségi akció tényét nem erősítette meg, de nem is cáfolta. Jan Hrubes szóvivő közölte: amint kezükben lesznek a megfelelő információk, nyilatkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik