Nagyvilág

8 milliárd euró a német árvízkárokra

Nemet-arviz-2013-(210x140)(1).jpg (árvíz, árvíz 2013, )
Nemet-arviz-2013-(210x140)(1).jpg (árvíz, árvíz 2013, )

Azt ígérik, nem lesz adóemelés a természeti katasztrófa miatt.

A német szövetségi kormány és a tartományok összefogásával 8 milliárd eurós újjáépítési alapot hoznak létre az árvíz okozta károk felszámolására – jelentette be csütörtökön a német kancellár.

Angela Merkel elmondta: a 16 tartomány miniszterelnökével kötött megállapodás szerint a szövetségi kormány és a tartományok fele-fele arányban töltik fel az alapot. A támogatási rendszer működésének részleteit július elejére dolgozzák ki.

Az adókat nem emelik, és nem vetnek ki új adókat, de előfordulhat, hogy pótköltségvetést kell készíteni, mert az újjáépítési alap miatt nagyobb államháztartási hiánnyal kell számolni – mondta a kancellár.

Az Elba több mint 700 kilométeres németországi szakaszán lassan levonul a június elején Csehország felől érkezett árhullám, csütörtökön valamennyi kritikus helyen csökkent a vízállás. A legnagyobb veszélyt jelenleg a gátakra gyakorolt víznyomás jelenti. Az árvízi védekezésben továbbra is tízezrek dolgoznak, köztük a Bundeswehr 12 ezer katonája.

A Szász-Anhalt tartományi Stendal térségében a gátak erősítése helyett gátrobbantásra készül a hadsereg és a katasztrófavédelem. Ott a héten több gátszakadás történt. Napokig hordták a köveket és az úgynevezett óriás homokzsákokat katonai helikopterekkel a megsérült védművekhez, a víz útját mégsem sikerült eltorlaszolni. A folyó vízállása viszont időközben jelentősen csökkent, ezért pénteken inkább robbantásokkal tovább szélesítik a gátakon tátongó réseket, hogy megkönnyítsék a víz előtt az Elba medrébe visszavezető utat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik