Nagyvilág

Korea és Korea tárgyalóasztalhoz ült

eszak-korea-katona(210x140)(1).jpg (észak-korea katona)
eszak-korea-katona(210x140)(1).jpg (észak-korea katona)

Megkezdődtek a szakértői szintű kormánytárgyalások vasárnap Észak- és Dél-Korea között a határövezeti Panmindzsonban - jelentette a dél-koreai hírügynökség.

Két év óta először találkoznak a két ország delegációi hivatalos tárgyaláson.

A Yonhap jelentése szerint a megbeszélés fő célja, hogy egyeztessék a külügyminiszteri szinten tartandó átfogó tárgyalások témáit és napirendjét. Utóbbi találkozót szerdán tarthatják Szöulban. A két Korea szombaton állapodott meg abban, hogy szakértői küldöttségeik már ezen a hétvégén tárgyalóasztalhoz ülnek Panmindzsonban.

A kétoldalú viszony rendezését Észak-Korea kezdeményezte néhány nappal ezelőtt. Ezt megelőzően, az elmúlt hónapokban Phenjan még számos provokatív lépést tett, amellyel egybehangzó nyugati értékelések szerint tovább rontott az amúgy is feszült viszonyon.

Ezt megelőzően Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök felszólította Phenjant, hogy váljon meg nukleáris fegyvereitől. Kétnapos, kaliforniai csúcstalálkozójukon egyetértettek abban is, hogy nem fogják atomhatalomként elismerni Észak-Koreát.

Jang Csie-cse kínai államtanácsos egy külön sajtótájékoztatón elmondta: Hszi a csúcson kijelentette Obamának, hogy Kína és az Egyesült Államok “azonosak álláspontjuk és céljaik tekintetében” az észak-koreai nukleáris kérdésben.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik