Külföld
francia zászló (francia zászló, )

Vége a szélsőjobboldalnak Franciaországban

Munkácsy Márton
Munkácsy Márton

2013. 06. 07. 12:30

A franciáknak egy halálos támadás után lett elegük az erőszakból.

Elfogyott a franciák türelme, feloszlatják a szélsőjobboldali csoportokat. Manuel Valls belügyminiszter szerint „egy kis idő és sok határozottság, a megfelelő megoldás és az eljárások tiszteletben tartása kell hozzá”.

A döntés aztán született, hogy bőrfejűek egy csoportja szerdán a Saint Lazare pályaudvar közelében, a nyílt utcán bokszerrel leütötte a 19 éves Clément Méricet. Az antifasiszta egyetemista az ütéstől nekiesett egy fémoszlopnak, majd a járdára zuhant. Kórházba vitték ugyan, de Clément már nem ébredt fel többet, csütörtök délután elhunyt.

A csütörtöki Le Monde azt írta, hogy az áldozat három barátjával egy környékbeli lakásban márkás ruhaneműkből rendezett vásáron vett részt, amikor a helyszínen megjelent három bőrfejű fiatal. A két csoport között szóváltás alakult ki, amikor Clément és társai gúnyolódni kezdtek az új vásárlók kinézetén, majd jelezték antifasiszta politika meggyőződésüket.

Clement Meric (Clement Meric)
Clément Méricre emlékeznek
Fotó: AFP / Pascal Pavani

Néhány perccel később mindannyian elhagyták a lakást, a provokációk kölcsönösen folytatódtak, s a szélsőbaloldali fiatalok azt javasolták a bőrfejűeknek, hogy az utcán tisztázzák a nézeteltéréseket. A bőrfejűek ekkor erősítést hívtak, hogy négyen álljanak ki a négy szélsőbaloldali aktivista ellen. A verekedés azonban nem tartott sokáig, szemtanúk szerint Clément Mérichez nem vett benne részt, amikor a végzetes ütést kapta.

Az elkövetőket (hét 20 és 30 év közötti embert) egy kis hajsza után végül elfogta a rendőrség. Hivatalos források szerint a támadásról a nyomozóknak gyorsan a rendelkezésükre álltak közvetlen tanúvallomások, valamint pontos leírás és a térfigyelő kamerák felvételei a feltétezett elkövetőkről, akik közül ketten egy radikális szélsőjobboldali szervezet, a Fiatal Nacionalista Forradalmi Csoport (Jeune Nationaliste Révolutionnaire – Groupe JNR) kemény magjához tartoznak.

A Politikatudományi Egyetemre járó Clément emlékére rendezett esti tüntetésen 15 ezren vettek részt.  A pénteki lapok szerkesztőségi írásai a tragédiát párhuzamba állították a melegházasság elleni tömegtüntetéseken az elmúlt hetekben elszaporodott incidensekkel.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.