Nagyvilág

Kilövik a kóbor kutyákat

merges-kutya(960x640).jpg (kutya)
merges-kutya(960x640).jpg (kutya)

Sepsiszentgyörgyön így akarják elejét venni, hogy veszett állat támadjon valakire.

A székelyföldi Kovászna megye Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatósága valamennyi gazdátlan húsevő háziállat összegyűjtését és elpusztítását elrendelte Sepsiszentgyörgyön, mert egy hete veszett rókakölyköt találtak a városban egy óvoda közelében.

A miután laboratóriumi vizsgálatok igazolták a veszettséget – a törvény értelmében – az óvoda három kilométeres körzetében valamennyi be nem oltott húsevő háziállatot el kell pusztítani, tíz kilométeres körzetben pedig megfigyelési övezetet kell kialakítani. E nagyobb körben felszólítják a lakosságot, hogy azonnal jelentsék, ha furcsán viselkedő, agresszív állatot látnak, vagy ha azt tapasztalják, hogy házi állataik izgatottak és nem isznak vizet.

Arra kérték a sepsiszentgyörgyieket, hogy ne próbálják elrejteni a kóbor állatokat, mert veszélyeztetik a veszettség elleni intézkedések eredményességét, háziállataikat pedig ne engedjék az utcára, nehogy azok is a hatósági eljárás célpontjaivá váljanak.

A kilövést elrendelő szakember magyarázkodik, hogy nem az állatok ellen van, hiszen 1991-ben ő alapította az első romániai állatvédő egyesületet, a doktori dolgozatát pedig éppen a rókákból írta. “Az emberek életét és az állatok életét kellett mérlegre tenni” – mondta.

Sepsiszentgyörgyön az utóbbi hetekben aggódó szülők jelezték az önkormányzatnak, hogy rókák bukkantak fel óvodák, iskolák, játszóterek környékén. A hatóságok csapdákat állítottak, és ezek egyike fogta be egy héttel ezelőtt a Hófehérke óvoda mellett a veszett rókakölyköt.

Az év eleje óta Kovászna megyében 13 veszett rókát találtak, kétszer annyit mint az elmúlt két évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik