Nagyvilág
Pierre Mauroy (Pierre Mauroy)

Elhunyt Mitterrand miniszterelnöke

Munkácsy Márton
Munkácsy Márton

2013. 06. 07. 10:51

Pierre Mauroy 84 éves volt.

Életének 84. évében elhunyt Pierre Mauroy volt francia miniszterelnök, aki a II. világháború utáni első szocialista köztársasági elnök, a néhai Francois Mitterrand megválasztását követően három évig állt a kormány élén – közölte pénteken Laurent Fabius külügyminiszter.

“A demokratikus szocializmus egyik oszlopa dőlt ki” – mondta a francia diplomácia vezetője Tokióban, ahol hivatalos látogatáson tartózkodik Francois Hollande államfő kíséretében.

A visszavonult politikust tavaly áprilisban tüdőrákkal megoperálták, azóta rendszeres kórházi kezelésre szorult. Múlt szombaton ismét bekerült a Párizs közeli Clamart katonai kórházába, mivel a műtétét követő legutóbbi kezelés nyomán rosszullétre panaszkodott – jelezte egy hozzátartozója.

Pierre Mauroy a francia Szocialista Párt emblematikus figurája volt. 1973 és 2001 között a legnagyobb északi város, Lille polgármestere volt, 1981 és 84 között a miniszterelnöki posztot töltötte be, 1992 és 2001 között szenátorként politizált.
Mauroy összesen három egységkormányt vezetett abban az időszakban, amikor a francia szocialisták először tértek vissza a hatalomba a II. világháború után. Mandátuma alatt törölték el a halálbüntetést, ekkor kezdődött meg a decentralizációs politika, bevezették a vagyonadót, öt hétre növekedett a fizetett szabadság, 39 órára csökkent a munkahét és 60 évre a nyugdíjkorhatár. A baloldal első, sikeres évei után azonban Mauroy kezdeményezésére megszorító politika következett, s ezért átadta a kormány vezetését Laurent Fabiusnak, a jelenlegi külügyminiszternek.

“Ő volt a baloldali váltás első kormányfője, amikor a baloldal még tanulta a hatalomgyakorlást az V. köztársaságban. Bátor intézkedéseket hozott meg, amelyeket megszorítónak neveztek, a hazáját szolgálta, de soha nem tagadta meg az alapértékeit” – méltatta az elhunytat Francois Hollande államfő Tokióban. Hozzátette: “Pierre Mauroy szocialista volt, azt akarta, hogy a társadalmi igazságosság hassa át minden tettét”.

Mauroy 1928. július 5-én az északi Cartignies-ben egy hétgyermekes katolikus családban született, nagyapja favágó, apja tanító volt. Lille városának 28 éven át volt polgármestere. Az északi bányavidékről származó politikus soha nem felejtette el gyökereit: miniszterelnöksége idején a Matignon-palotában íróasztalát egy bányászlámpa díszítette. Az időszak leglátványosabb eredménye a Franciaországot a La Manche-csatorna alatt Nagy-Britanniával összekötő 50 kilométer hosszú vasúti alagút, a Csalagút megnyitása. Mauroy a beruházásról többször is tárgyalt kormányfőként brit kollegájával, Margareth Thatcherrel, aki eleinte ellenezte a projektet. Mauroy utolsó nyilvános megszólalásában áprilisban a BFM francia hírtelevízióban Thatcher halála kapcsán a “bonyolult tárgyalásokat” idézte fel, amelyek végén sikerült meggyőznie a brit miniszterelnököt, aki iránt azóta is hálát érez.

Francois Hollande szerint Mauroy “mindig hűséges maradt munkásszármazásához, régiójához, egy ügyhez, a szocializmushoz, a baloldal egységéhez”.

“Pierre Mauroy humanista volt, szerette az egyszerű dolgokat, de igényes is volt. Úgy gondolta, hogy a népnek kijár a jólét, a megbecsülés, mindent ami az élet sóját adja” – fogalmazott a köztársasági elnök, aki köztudottan nagyon közel állt Pierre Mauroy-hoz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Britain's Prime Minister Theresa May leaves after a press conference following a special meeting of the European Council to endorse the draft Brexit withdrawal agreement and to approve the draft political declaration on future EU-UK relations on November 25, 2018 in Brussels. - The European Union's top official urged British lawmakers to ratify the Brexit deal Prime Minister Theresa May has negotiated with European leaders, warning it will not be modified.
"This is the best deal possible for Britain, this is the best deal possible for Europe. This is the only deal possible," Jean-Claude Juncker, the president of the European Commission, said after a Brussels summit. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.