Nagyvilág

Teherautókat visz a szél Oklahomában

tornado(1)(960x640).jpg (tornádó, )
tornado(1)(960x640).jpg (tornádó, )

Több tornádó alakult ki helyi idő szerint péntek estére Oklahoma City sűrűn lakott térségében. Ismét veszélybe került a Moore nevű előváros, ahol május 20-án 24 emberéletet követelt, illetve hatalmas károkat okozott egy pusztító erejű forgószél. A CNN ezúttal 5 halottról számolt be.

A CNN megszakítva adását, órákon át helyszíni tudósítók, városi elöljárók, rendőrségi illetékesek, meteorológusok és szemtanúk bevonásával közvetített a helyzetről, és folyamatosan figyelmeztette a helyi lakosságot a közeledő veszélyre.

A hírtelevízió szerint Oklahoma Cityben és környékén mintegy 50 ezer háztartás maradt áram nélkül, számos gépkocsit rongált meg a szélvihar, de a legnagyobb veszélyt a tornádók okozta hirtelen áradás jelenti. Az oklahomai repülőtérről mindenkit evakuálni kellett.

A CNN hírtelevízió értesülései szerint legalább három tornádó haladt végig a térségen, és egy forgószél közvetlenül Moore közelében pusztított. Az újabb tornádók legkevesebb 5 ember halálát követelték. Kórházi források szerint többen megsérültek, sokak állapota válságos.

Igazán veszélyessé a sötétség beálltával vált a helyzet, mivel a tornádók mozgása követhetetlenné vált szabad szemmel. A hatóságok arra kérték a környékbelieket, hogy maradjanak otthon. A felhívás ellenére nagyon sokan az országutakon rekedtek, a továbbhaladást az árvíz és a felborított gépkocsik akadályozták, és megnehezítették a viharos széllökések is, amelyek néhol elérték az óránkénti 130 kilométeres sebességet.

Helyszíni beszámolók szerint a forgószelek nagy teherautókat borítottak fel, egy forgószél a levegőbe emelt egy nagyobb tömegű “tornádóvadász” páncélozott terepjárót is, de utasai állítólag megmenekültek, mert kinyíltak a légzsákok.

A CNN által megszólaltatott helyi illetékesek “nagyon aggasztónak”, mások “rémálomnak” nevezték a helyzetet. Hangsúlyozták, hogy az éjszaka beállta miatt a károkat és a valós helyzetet nehéz felmérni, és csak reggel derül ki, hogy milyen pusztítást okozott az ítéletidő Oklahoma City környékén.

Az AP hírügynökség legfrissebb jelentése szerint rendkívüli állapotot hirdettek ki Oklahoma City területére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik