Nagyvilág

Rémálom Oklahomában

Tornádó Oklahomában (tornádó, oklahoma, )
Tornádó Oklahomában (tornádó, oklahoma, )

A legfrissebb adatok szerint legalább kilencen haltak meg a tegnapi tornádókban.

Több tornádó alakult ki helyi idő szerint péntek estére Oklahoma City sűrűn lakott térségében. Ismét veszélybe került a Moore nevű előváros, ahol május 20-án 24 emberéletet követelt, illetve hatalmas károkat okozott egy pusztító erejű forgószél. A kilenc halott melllett legalább 87-en megsebesültek.

A CNN adását megszakítva, órákon át tudósított a helyszínről, folyamatosan figyelmeztetve a helyi lakosságot a közeledő veszélyre. Később, amikor egyszerre öt tornádó is végigsöpört a környéken, már sötét volt, és szabad szemmel követhetetlen volt a pusztító szél útja. A felhívás ellenére nagyon sokan az országutakon rekedtek, a továbbhaladást az árvíz és a felborított gépkocsik akadályozták, de megnehezítették a viharos széllökések is, amelyek néhol elérték az óránkénti 145 kilométeres sebességet.

Oklahoma Cityben és környékén csaknem 170 ezer ember maradt áram nélkül. A vihar rengeteg gépkocsit rongált meg,az oklahomai repülőtérről pedig mindenkit evakuálni kellett.

A CNN által megszólaltatott helyi illetékesek “nagyon aggasztónak”, mások “rémálomnak” nevezték a helyzetet. Az AP hírügynökség legfrissebb jelentése szerint szombatra virradó éjszaka rendkívüli állapotot hirdettek ki Oklahoma City területére. Mivel pedig a tornádók az előrejelzések szerint szombaton kelet felé tartanak majd, a szomszédos Missouriban a helyi kormányzó szintén rendkívüli állapotot léptetett életbe.

Az Egyesült Államokban évente ezernél is több tornádó pusztít, s ezzel a számmal a képzeletbeli világranglista első helyén áll. Különösen gyakoriak az ilyen szélviharok az ország közepén lévő, alapvetően síkságokból álló államokban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik