Nagyvilág

Isztambul: meghátrált a rendőrség

tüntetés törökországban (törökország, tüntetés, könnygáz, )
tüntetés törökországban (törökország, tüntetés, könnygáz, )

A napok óta tartó tüntetések és összecsapások után a rendőrök váratlanul átengedték a terepet a fiataloknak. Először csak egy park volt a tét, ma már a kormány jövője.

Isztambulban a rendőrség váratlanul megkezdte a kivonulást a város központjában fekvő Taksim térről, ahol az elmúlt két napban heves összecsapások voltak a tüntetők és a rendfenntartók között.

Miután a rendőrök elbontották a kordonokat, a teret azonnal elözönlötték a tüntetők. Ezt A fordulatot tudósítók meglepőnek tartják, különösen azért, mert Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök alig néhány órával korábban magabiztosan kijelentette: a rendőrség “tegnap is ott volt, ma is ott van és holnap is ott lesz, hiszen nem engedhetjük, hogy a Taksim téren a szélsőségesek azt csináljanak, amit akarnak.”

A tüntetések az Isztambul központjában lévő Gezi park átépítése ellen a hét elején kezdődtek, később azonban kormányellenes tiltakozó megmozdulásokba csaptak át. A tiltakozó megmozdulások átterjedtek más városokra, és tüntetések voltak Ankarában, valamint Izmirben is. A rendőrök könnygázt és vízágyúkat vetett be. A tüntetők a könnygáz ellen védekezve vizes zsebkendőket és légszűrő maszkokat használtak. “Egység a fasizmus ellen” – skandálták, és követelték a kormány lemondását.

A pénteki megmozdulásokban már tízezrek vettek részt. Hírügynökségi jelentések szerint a hatóságok brutálisan léptek fel, ami heves tiltakozást váltott ki. Többen megsebesültek, és egy török értesülés szerint egyedül Isztambulban 81 embert vettek őrizetbe.

Erdogan felszólította a tiltakozókat akciójuk azonnali abbahagyására – igaz, elismerte, a rendőrség talán túlzottan reagált a könnygáz bevetésével, s megígérte ennek kivizsgálását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik