Nagyvilág

Isztambulban jön az „elégedetlenség nyara”

Pokolgepes-merenylet-Torokorszagban(960x640)(1).jpg (törökország, merénylet, )
Pokolgepes-merenylet-Torokorszagban(960x640)(1).jpg (törökország, merénylet, )

Folytatódtak a kormányellenes tüntetések Isztambulban szombatra virradó éjszaka is, de az AFP szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy reggelre helyreállt a nyugalom.

Pénteken a rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal lépett fel Isztambul központjában a tüntetők ellen. Az összecsapásokban többen megsebesültek. A tiltakozó megmozdulások átterjedtek más városokra, és tüntetések voltak Ankarában, valamint Izmirben is. Elemzők szerint évek óta nem voltak ilyen heves kormányellenes tüntetések Törökországban. Mindezt jelzi, hogy szombat reggeli értesülések szerint az előző napi tiltakozó akciókban tízezrek vettek részt.  A tüntetők a többi között Recep Tayyip Erdogan kormányfő lemondását követelték.

A tüntetések az Isztambul központjában lévő Gezi park átépítése ellen a hét elején kezdődtek, később azonban kormányellenes tiltakozó megmozdulásokba csaptak át. Megfigyelők szerint a tüntetések a Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök és az általa vezetett Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) tekintélyelvű kormányzásával szembeni növekvő elégedetlenséget tükrözik. A Boszporusz Egyetem egyik politológusa a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az “elégedetlenség nyara” következik.

Általános vélekedés szerint a rendőrség túl keményen lépett fel. A békés tüntetők elleni aránytalan rendőri keménységet az Amnesty International (AI) nevű nemzetközi jogvédő szervezet is elítélte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik