Nagyvilág

Megvan, melyek a legnagyobb problémák az EU szerint

barosso (barosso, )
barosso (barosso, )

Az Európai Bizottság elvégezte Magyarország gazdaságpolitikájának részletes elemzését - közölte az Index. Problémás a rezsicsökkentés, az egykulcsos adó, egyre több a szegény, és több intézkedés késik.

Az EB szerint az alábbiakkal vannak gondok:

– Optimista a makrogazdasági forgatóköny

A magyar hatóságok 2013-ra és 2014-re vonatkozó növekedési előrejelzései körülbelül fél százalékponttal magasabbak a Bizottság szolgálatainak 2013. tavaszi előrejelzésénél.

– Torzító és instabil az adózási keret

Az ágazati különadók tovább növelték bizonyos vállalati szektorok adóterheit.

– Torzító a rezsicsökkentés hatása is

A rezsicsökkentés nem ösztönzi az energiafogyasztás csökkentését és torzító a hatása.

– Egyre több a szegény

A társadalmi helyzet tovább romlik: a népesség 31 százalékát veszélyezteti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség, és az emberek nagy százaléka súlyos anyagi nélkülözéssel néz szembe. A szegénység továbbra is aránytalanul sújtja a hátrányos helyzetű területeket és közösségeket, különösen a romákat.

– A szegények magas adót fizetnek

Az alacsony keresetűeket terhelő adóék azonban még mindig nagy, ezért e csoport jobb célzottsága érdekében kívánatos lenne a rendszer finomhangolása.

– Felsőoktatási reform vs hátrányos helyzetűek

Kétséges, hogy javítani tudja-e a hátrányos helyzetű tanulók bejutását.

– Folyamatosan romló üzleti környezet

A befektetőkre vonatkozó korlátozásokat is magában foglaló intézkedéssorozat és az instabil szabályozási keret miatt az elmúlt három évben folyamatosan romlott a magyarországi üzleti környezet, főként a szolgáltatási ágazatban, beleértve a kiskereskedelmet. A külföldi befektetőket aránytalan mértékben érintő legújabb korlátozások főként a szolgáltatási szektorra összpontosulnak.

– Kérdéses, hogy fenntartható-e a konszolidáció

A tavaly bejelentett három Matolcsy-csomag intézkedései szerintük főként a bevételi oldalon koncentrálódtak, és csak egyes ágazatokra összpontosítottak, ami kérdésessé teszi, hogy mennyire fenntartható a konszolidáció.

– Elbízhatják magukat a devizahitelesek

A devizahitelesek megsegítésére hozott intézkedések nem mindig a bajban lévő hitelfelvevőket célozták. Az intézkedések rövid időn belüli elfogadása az EU szerint növeli az erkölcsi kockázatot, mivel megerősíti az adósok hitét a folyamatos kormányzati beavatkozásban.

– Alig van verseny a közbeszerzéseknél

A közbeszerzések területén továbbra is alacsony a verseny szintje, a Magyary Program nem foglalkozik sem az elégtelen bűnüldözés problémájával ezen a területen, sem a pártfinanszírozás szigorúbb ellenőrzésével, amely kulcsfontosságú terület. Ezenfelül a bejelentett intézkedések legtöbbjét még nem hajtották végre. A végrehajtott intézkedések ellenőrzésének hiánya szintén továbbra is problémás.

– Késik a bürokráciacsökkentés

Az Egyszerű Állam program 114 intézkedést tartalmazott a vállalkozások adminisztratív terheinek megközelítőleg 500 milliárd forint mértékű csökkentésére, de a program végrehajtása késik.

– Késik a közösségi közlekedés átalakítása is

A Széll Kálmán tervben szereplő, a közösségi közlekedés költséghatékonyságának és teljesítményének javítására irányuló intézkedések végrehajtásában jelentős a késedelem, az átfogó közlekedési stratégia hiánya pedig akadályozza a közlekedési rendszer pénzügyi fenntarthatóságát.

Egyelőre sem a Fidesz, sem a kormány nem reagált a jelentés megállapításaira. A részletekről ezen a linken tájékozódhatsz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik