Nagyvilág

Óvodát, iskolát gyújtanak fel Svédországban

zavargások malmöben (tűzoltó, malmö, zavargások, )
zavargások malmöben (tűzoltó, malmö, zavargások, )

Több svéd városra terjedtek át szombatra virradóra a hét elején Stockholmban kezdődött zavargások.

Lars Byström rendőrségi szóvivő szerint a főváros központi részein a korábbiakhoz képest viszonylag nyugodt volt az éjszaka, de folytatódtak a rendbontások Stockholm elővárosaiban, és más településekről is incidensekről érkeztek hírek.

Stockholmban “csak” két autót rongáltak meg, viszont az ország középső részén fekvő Örebro városában 25-30 álarcos fiatal három gépkocsit és egy iskolát gyújtott fel, illetve megrongált egy rendőrőrsöt, köveket hajigált a rendőrökre.


Fotó: AFP / Jonathan Nackstrand

A fővárostól egyórás autóútra fekvő Södertaljeban egy üres házat gyújtottak fel, és leégett egy épület Stockholm egyik elővárosában, Kistában is, amely egyfajta információs-technológiai központ, ahol nagy távközlési és informatikai vállalatok találhatók.

Linköpingben nyolc gépkocsit, egy iskolát és egy óvodát gyújtottak fel, de a rendbontók közül senkit se tudtak előállítani a hatóságok. Incidensekről érkeztek hírek Uppsalából, Malmőből és más városokból is. Szombatra virradóra 30-40 alkalommal riasztották a tűzoltókat Svédországban, a hatóságok 23 embert vettek őrizetbe a zavargásokkal összefüggésben.

A brit külügyminisztérium felszólította a Svédországban tartózkodó brit állampolgárokat, hogy kerüljék az olyan helyeket, ahol emberek gyülekeznek, és kövessék nyomon a híradásokat. Hasonló tartalmú figyelmeztetést küldött elektronikus postán az országban tartózkodó amerikaiaknak az amerikai nagykövetség.

Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök és Beatrice Ask igazságügyi miniszter pénteken megvitatta a kialakult helyzetet a rendőrség és az érintett önkormányzatok képviselőivel. Ask “komolynak” nevezte a szituációt. A zavargásokban érintett városokba rendőri erősítést küldenek.


Fotó: MTI/EPA/Fredrik Sandberg

A megmozdulások – amelyek hétfő óta tartanak, és eddig jobbára Stockholmra és elővárosaira korlátozódtak – az után robbantak ki, hogy Husbyben, Stockholm északnyugati elővárosában egy lövöldözés során rendőrök halálosan megsebesítettek egy 69 éves, késsel hadonászó férfit. A rendőrséget az incidens nyomán azzal vádolták, hogy túllépte a hatáskörét. A fővárosban kezdődött tiltakozó megmozdulások erőszakba torkolltak, és átterjedtek a főleg alacsony jövedelmű bevándorlók által lakott elővárosokra, ahol a bevándorlók aránya megközelíti a 80 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik