Nagyvilág

Fodor: Orbán kövesse meg Merkelt!

Orbán Viktor (orbán viktor)
Orbán Viktor (orbán viktor)

Fodor Gábor szerint Orbán Viktornak bocsánatot kell kérnie, különben jóvátehetetlen károkat okoz a magyar gazdaságnak.

A magyar kormányfő és a német kancellár a mai EU-csúcson találkozik, de Angela Merkel állítólag nem fogja szóba hozni Orbán Viktor pénteki interjúját, amelyben a kancellár egy nappal korábbi nyilatkozatát párhuzamba állította Magyarország 1944-es megszállásával – írta a Népszabadság. Orbán Viktor Magyarország újabb elszigetelődését kockáztatta az EU-ban a pénteki megjegyzésével – írta a Bloomberg hírügynökség berlini és budapesti tudósítója. Az ügy óriási vihart kavart a német sajtóban, főleg azért, mert Angela Merkel enyhíteni akarta politikai ellenfele támadását a magyar kormány ellen.

Rupercht Polenz, a kormányzó kereszténydemokrata párt, a CDU vezető külpolitikai szakpolitikusa úgy véli, hogy Orbán Viktor egyre inkább megterheli a hagyományosan jó német–magyar viszonyt. Olyan náci összehasonlítással élt, amelyhez hasonlókat eddig csak a görögországi tüntetések elvakult résztvevőitől lehetett hallani. A magyar külügyminisztérium azzal védekezik, hogy Orbán voltaképpen Peer Steinbrück szociáldemokrata kancellárjelölt szavaira reagált, aki Magyarország uniós döntési jogkörének megvonásáról beszélt. Azzal, hogy Angela Merkel visszautasította kihívója uniós kizárására vonatkozó szavait, a magyar kormány teljesen egyetért.

Külpolitikai szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy Orbánnak nem egy váratlanul feltett kérdésre kellett reagálnia péntek reggeli rádióinterjújában, hanem egy előző napi pengeváltásra, azaz volt ideje végiggondolni válaszát. Ennek tükrében nem elfogadható, hogy utólag meg kell magyarázni a szavait. A német kancellária egyébként nem kommentálta Orbán Viktor megjegyzését és az azt követő politikai botrányt.

A németek nem tankokat, hanem Mercedest hoztak

Fodor Gábor szerint Orbán Viktornak bocsánatot kell kérnie, különben jóvátehetetlen károkat okoz a magyar gazdaságnak. A politikus a liberálisok Facebook-oldalán azt írta: minden politikussal előfordulhat, hogy „szerencsétlenül fogalmaz és ezzel diplomáciai galibát okoz”, de ez most nem egyszerűen udvariassági kérdés.

„Magyarország legfontosabb gazdasági partnere Németország, az itt befektető német cégek nélkül a magyar gazdaság hónapok alatt összeomlana, munkahelyek százezrei szűnnének meg. Ez a gazdasági szimbiózis nem jött volna létre a mindenkori berlini kormányok aktív támogatása, a kiváló német–magyar diplomáciai kapcsolatok nélkül. A németek az elmúlt évtizedekben nem tankokat, hanem Audi- és Mercedes-gyárakat hoztak ide. Utóbbi teljesítménye nélkül még az a törékeny növekedés sem indult volna el a magyar gazdaságban, amellyel Orbán Viktor annyira szeret dicsekedni.

Egy befektető nem csak a számok alapján ítél. Ha így lenne, sok német cég már rég elhagyta volna a mind inkább befektetőellenes politikát folytató Magyarországot. A két nép közti szívélyes viszony, az erős kulturális és politikai szövetség eddig megakadályozta ezt” – emlékeztet Orbán egykori párttársa.

Fodor szerint a németeket a nácikhoz hasonlító miniszterelnök talán maga sem tudja, hogy kijelentésével olyan mélyen megsértett minden jóérzésű német embert, hogy már így is rengeteg kárt tett a német–magyar kapcsolatokban. Ha kijelentését nem vonja vissza, nem kér hangosan bocsánatot otrombaságáért, az általa okozott kár jóvátehetetlen lesz.

„Álljon itt egy friss hír: a BMW a román piacot vizsgálja, egy új európai gyártóüzem létrehozása céljából. Év elején még arról szóltak a hírek, hogy Miskolc lehet a befutó helyszín. Ha a miniszterelnök továbbra is tankokról vizionál, az autók bizonyosan máshová mennek majd” – írta a liberális pártalapító.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik