Külföld
adó (adó)

Szorul a hurok az adócsalók körül

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2013. 05. 21. 10:37

Az üresen kongó kincstárak és az igazságos közteherviselés igénye miatt került fel az adócsalás, mint téma a szerdai EU-csúcstalálkozó napirendjére – írja a Bruxinfo.

Az eltitkolt jövedelmek – az Európai Bizottság becslése szerint – évente tízmilliárdokkal rövidítik meg a tagállamok bevételeit, amelyek ezért lettek készségesebbek az adócsalás elleni harc összehangolásában. Az Európai Tanács tagjai szerdán az energiapolitika mellett arról is tárgyalnak, hogy zárhatnák be annak a számtalan még meglévő kiskapunak legalább egy részét, amelyek adómegkerülésre csábítanak – írja az EU-ügyekre szakosodott hírportál.

Az állam- és kormányfők nemzeti, uniós és globális szinten is áttekintik, mit kellene tenni az adózás elől kicsúszó jövedelmek feltárásáért. Az EU-n belüli elszántságot növelték az elmúlt hónapok eseményei, köztük Ciprus adóparadicsomi státuszának megszűnése, a politikusok és ismert üzletemberek offshore paradicsomokban felhalmozott megtakarításairól a nemzetközi sajtóban megjelent kiszivárogtatások.

Barroso bizottsági elnök korábban bejelentette, hogy testülete a nyáron olyan új javaslattal áll elő, amely az automatikus információcserét minden külföldön szerzett jövedelemre kiterjesztené. Brüsszel a tagállamok közötti adminisztratív együttműködést szabályozó direktíva módosítására készül. Az EU ezzel párhuzamosan a különböző nemzetközi fórumokon (OECD, G8 és G20) is határozottan fellépne azért, hogy mások is kövessék Európa példáját, és senki ne csúszhasson ki az adócsalás és az adóelkerülés elleni globális erőfeszítések alól.

Az állam- és kormányfők emellett várhatóan elkötelezik magukat a már korábban adócsalási ügyekben előterjesztett uniós javaslatok elfogadásának felgyorsítása és már elfogadott intézkedések végrehajtása mellett. Így vállalni fogják, hogy a Miniszteri Tanács 2013 július végéig elfogadja az áfacsalás-ellenes, eddig még jóvá nem hagyott intézkedéseket, és az úgynevezett körhintacsalások megelőzésére egy sor területen a fordított áfa bevezetéséről szóló irányelvet.

A pénzmosás elleni irányelv harmadik felülvizsgálatának év végéig történő elfogadását is feladatul szabják majd. Miként arra is ígéretet tesznek, hogy amennyire lehet, követni fogják a Bizottság tavaly decemberi ajánlásait többek között az úgynevezett nem együttműködő harmadik országbeli adóparadicsomok elleni fellépésről vagy az agresszív adótervezés visszaszorításáról is. Előbbi kapcsán fontosnak tartják annak a tulajdonosi körnek a beazonosítását, amely ténylegesen hasznot húz az adóelkerülésből.

Az EU a cégeknek is jobban a körmére nézne. Ennek szellemében az agresszív adótervezés mellett a vállalati csoportok nyereségének országok közötti tologatása is napirenden lesz. A Bizottság az év vége előtt az anya- és a leányvállalatok közötti kapcsolatot szabályozó irányelv felülvizsgálatát is kezdeményezi majd. Az EU a cégadózásra vonatkozó magatartási kódex további szigorítását is fontolgatja. A tagállamokkal szemben elvárás lesz, hogy javítsanak az adóigazgatásukon, az adóbehajtás hatékonyságán, a cégekre háruló bürokratikus terheket csökkentsék és széles körben bevezessék az elektronikus adóbevallást és ügyintézést. Brüsszel szerint a tagállamok harmadának van fejlődnivalója ezen a téren.

Fotó: Kummer János

A magyar mérleg: 121 milliárdos trükközés az adóval

Tavaly havonta leplezett le tízmilliárdos adóügyi visszaéléseket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága.  Összesen 121 milliárd forintos visszaélést lepleztek le; a legnagyobb halak az áfacsalók voltak. A pénzügyi nyomozók a tetemes summa nagyjából negyedét, 28 milliárd forintot visszaszereztek a kétes esetek szereplőitől. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bűnügyi Főigazgatóságának pénzügyi nyomozói nagyjából 14 ezer büntetőeljárást kezdeményeztek.

Tavaly is a közterhekkel és a támogatásokkal trükközők próbálták a legnagyobb összeget zsebre tenni: a hatóság megközelítőleg 3500 eljárást indított költségvetési csalás miatt, az ügyek nem kevesebb, mint 95 milliárd forint sorsát igyekeztek tisztázni. A legnagyobb horderejű esetek – ahogy korábban, úgy tavaly is – a forgalmi adó szabályainak megsértéséről szóltak. Áfacsalás gyanúja nagyjából 1500 alkalommal vetődött fel, ezekben az ügyekben több mint hatvanmilliárd forint után kutattak a pénzügyi nyomozók.

2011-ben 356 milliárd forint áfahiányt állapított meg az adóhatóság, emellett a pénzügyi nyomozók további 110 milliárd forintnyi adócsalást is felderítettek. Ez akkor több volt, mint a bevallott forgalmi adó 10 százaléka.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.