Külföld
orban-viktor-gyorben(960x640)(1).jpg (orbán viktor, )

A FAZ Sárkányölő Orbánról ír, Martonyi sajnálkozik

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2013. 05. 21. 15:08

A magyar miniszterelnök Németországra tett kijelentésével kapcsolatban a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) azt írta: megint csak bosszúság van a lovassággal.

Korábban a témában:

A konzervatív lap szerint Orbán Viktor Angela Merkel kancellár és a szociáldemokrata kancellárjelölt, Peer Steinbrück vitáját használja fel annak bemutatására, hogy „még a németekkel is fel tudja venni a versenyt”. Az eset alátámasztja a fideszes politikusok véleményét, amely szerint az európai, és különösen a német baloldal igyekszik felhasználni a választási kampányban a „magyar témát”. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan Orbán Viktor egyre inkább arra használja fel a nemzetközi bírálatokat, hogy a „sárkányölő” szerepében mutassa be magát, nemcsak a politikai korrektséggel, hanem a bankokkal és nemzetközi konszernekkel, most pedig már a németekkel is felveszi a versenyt – írta a FAZ alapján az MTI.

A Die Welt online kiadásában „Vihar egy pohár vízben – Orbán kikéri magának a német beavatkozást” címmel közölte Boris Kálnoky írását, amely szerint az eset „iskolapéldája annak, hogy miként keletkezik ártalmatlan kijelentésekből médiavihar”. Peer Steinbrück a WDR fórumán tett kijelentésével csupán kampányeszközként használta Magyarországot, hogy befeketítse a kancellárt, aki kénytelen volt reagálni, hiszen választási kampány van.

A Spiegel Online „Reakciók a nácizós összehasonlításra: egyesülve Orbán ellen” címmel közölt összefoglalót, amely szerint Guido Westerwelle külügyminiszter vonatkozó nyilatkozata a diplomácia nyelvén olyasmi, mintha odacsapott volna egy pöröllyel. Angela Merkel talán sejthette volna, hogy a külpolitikában ügyetlenül mozgó Peer Steinbrücknek szánt ironikus fricskát Orbán Viktor „élvezettel érti félre”. Budapest és számos európai ország viszonyában az utóbbi hónapokban „gyors ütemű romlás” mutatkozik. Angela Merkel és a CDU eddig tartózkodott a hangos kritikától, de a pénteki rádióinterjúval kapcsolatban megszólalt Ruprecht Polenz, a német parlament külügyi bizottságának CDU-s elnöke is, és így már „egy prominens kereszténydemokrata” is beállt az Orbán Viktort nyíltan bíráló nyugati politikusok sorába.

„Orbán, Merkel és a nácizmus” címmel számolt be a keddi Corriere della Sera a Budapest és Berlin közötti „vitáról”. A konzervatív olasz napilap szerint Orbán Viktornak a német tankokról tett kijelentései „növelték a feszültséget” a két ország között.

A Külügyminisztérium sajnálkozik

„Sajnálattal értesültünk azokról a politikai nyilatkozatokról, amelyek Orbán Viktor miniszterelnök 2013. május 17-i rádióinterjújában elhangzottaknak a félreértéséről tesznek tanúbizonyságot. A magyar kormányfő a német szociáldemokrata kancellárjelöltnek, Peer Steinbrücknek arra a kijelentésére reagált, melyben a szociáldemokrata vezető felvetette Magyarország kizárását az Európai Unióból” – írta a Külüyminisztérium.

A tárca közleménye szerint Angela Merkel német kancellár – reakciójában – ezt a lehetőséget kizárta, a magyar miniszterelnök a kancellár álláspontjával teljes mértékben egyetért. A magyar kormány határozottan visszautasítja, hogy Magyarországot vagy kormányát bevonják a Németországban jelenleg folyó választási kampányba. A Magyarország kizárásával kapcsolatos felvetések egyértelműen kampánycélokat szolgálnak. A magyar kormány a feszültségek keltésére irányuló minden kísérletet határozottan elutasít, és a vitás kérdésekről továbbra is konstruktív párbeszédet kíván folytatni – hangsúlyozza a közlemény.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.