Nagyvilág

Érdekes csúcsok a csúcson

mounteverest (mount everest, )
mounteverest (mount everest, )

Először mászta meg a Mount Everestet egy szaúdi nő. Egy férfi meg kétszer kapaszkodott fel a világ legmagasabb hegyére ugyanabban a szezonban.

David Liano González lett az első a hegymászók sorában, aki ugyanabban a szezonban az északi és a déli oldaláról is megmászta a 8848 – más mérések szerint 8850 – méteres hegycsúcsot Nepál és Kína határán. A 33 éves sportember május 11-én vágott neki a második küldetésnek a tibeti oldalról, és az expedíció szervezője szerint vasárnap hajnalban ért fel. González immár ötödik alkalommal jutott fel a világ legmagasabb pontjára, ahová vasárnap reggel amúgy több mint százan kapaszkodtak fel.

A hét vége másik nagy sikere egy szaúd-arábiai hegymászóé volt: Raha Moharak az első nő a vallási szigoráról ismert országból, aki meghódította a Mount Everestet.  Tekintve, hogy Moharak egy olyan országból származik, amelyben a nők még autót sem vezethetnek, legalább olyan nehéz volt meggyőznie családját, hogy engedjék el az expedícióra, mint megmászni a hegyet – írta a fiatal nő sikeréről tudósító BBC. Raha Moharak bár Dzsiddában született, manapság Dubajban él. Csapatában egy katari és egy palesztin hegymászó is volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik