Nagyvilág

Kumin szerint jelszavak a jogvédők bírálatai

kumin ferenc (kumin ferenc, )
kumin ferenc (kumin ferenc, )

Bírálta a magyar jogrend 2010 óta lezajlott átalakítását a Human Rights Watch jogvédő szervezet csütörtökön kiadott, Magyarországgal foglalkozó jelentése.

A Human Rights Watch (HRW) uniós nyomásgyakorlást javasol azért, hogy a magyar jogrendszer ismét megfeleljen az ország nemzetközi kötelezettségeinek. Az emberi jogi szervezet már január 31-i éves jelentésében is bírálta az új magyar alaptörvény eredményezte változásokat, majd március 12-én egy brüsszeli közleményben az Alkotmánybíróság jogköreinek korlátozását kifogásolta.

Az HRW honlapjára most feltett 29 oldalas, „Téves úton az emberi jogok terén: Az új Alaptörvény és egyéb jogszabály-módosítások hatásának elemzése Magyarországon” című dokumentum főleg a hatalom ellenőrizhetőségének gyengítésével, a médiaszabadságba való beavatkozással és az emberi jogok biztosította védelem aláásásával vádolja a kormányt.

A szervezet úgy véli: a 2010 óta történt változások gyengítik a hatalom jogi kontrollját, gátolják a sajtószabadságot, aláássák az emberi jogok védelmét. A jelentés felveti, hogy szankciókkal kellene sújtani, felfüggeszteni Magyarország szavazati jogát, amiért fittyet hány az EU intézmények ajánlásaira, az alkotmányozásban figyelmen kívül hagyta az unió és az Európa Tanács kritikáit.

Az HRW – kvázi megelőlegezve a kabinet válaszát – úgy fogalmaz, hogy a magyar kormány minden kritikát úgy állít be, hogy az politikai elfogultságból született, vagy ténybeli tévedéseken alapul. Pedig „amikor már a barátaid is aggódnak miattad, ideje abbahagyni a tagadást, és meghallgatni őket”.

Kumin: Az HRW kijelentései politikai jelszavakra emlékeztetnek

A nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szerint az elvárható tárgyilagosságot nélkülöző, leginkább politikai jelszavakra emlékeztető kijelentéseket tartalmaz a jogvédő szervezet Magyarországgal foglalkozó jelentése.

Az idézett megállapítások mindegyike túl általános és leegyszerűsítő ahhoz, hogy egyáltalán egy vita alapját képezze – közölte Kumin Ferenc. A helyettes államtitkár hozzátette: a magyar kormány eddig is kész volt, és ezután is kész lesz konkrét, egyértelműen megfogalmazott kritikákra válaszolni, de pontatlan és az elvárható tárgyilagosságot nélkülöző, leginkább politikai jelszavakra emlékeztető kijelentésekkel nem tud foglalkozni.

Die Welt: Orbán teszteli az EU-t

A német konzervatív lap a Human Rights Watch jelentése kapcsán arról számolt be, hogy aZ Orbán-kormány tevékenységéről a legkülönbözőbb vélemények látnak napvilágot. Ezt mutatja például a német konzervatív CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány legutóbbi elemzése a negyedik alkotmánymódosításról, amely helyenként pontosan az ellenkezőjét tartalmazza annak, amit az HRW állít.

A magyar kormány a belpolitikai mozgástere növelése céljából szisztematikusan feltérképezi, hol húzódnak az uniós tagság jogi határai, és időnként valóban kétes megoldásokat alkalmaz, de az Európai Bizottsággal kialakult konfliktusok többségében végül módosította a kifogásolt törvényeket, a kötelezettségszegési eljárásoknál pedig nem volt olyan jogerős uniós bírósági döntés, amelyet nem tartott tiszteletben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik