Külföld
birosag(430x286)(6).jpg (bíróság, )

Carlos, a Sakál nem kér a védelemből

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2013. 05. 13. 13:19

Megkezdődött hétfőn a párizsi különleges bíróságon a Carlos, illetve Sakál néven ismertté vált venezuelai Ilich Ramírez Sánchez fellebbviteli pere.

A világ egykor leghírhedtebb terroristájának négy, harminc éve Franciaországban elkövetett robbantásért kell felelnie. A terrorakciók miatt 11-en meghaltak, mintegy 150-en megsebesültek. A terrorcselekményekkel foglalkozó esküdtszék elé Carlos egyedül, ügyvédei nélkül érkezett.

„Megtiltottam az ügyvédeimnek, hogy védjenek. Ez nem a bíróság ellen van, nem akarom a pert szabotálni” – közölte a 64 éves egykori terrorista. Döntését azzal magyarázta, hogy a venezuelai hatóságok nem hajlandók az elvileg június 26-ig tartó perben a védelem költségeit fedezni, ami szerinte egy „szabotázzsal” ér fel. Carlos azt kérte, hogy védelmét kirendelt ügyvédek lássák el.

Sakál (Sakál)
Bírósági szkeccs Carlosról
Forrás: AFP

Az önmagát „hivatásos forradalmárnak” nevező Sakált 1994 augusztusában fogták el a francia titkosszolgálat emberei Szudánban. 1997 végén életfogytiglani börtönre ítélték egy 1975-ben Párizsban elkövetett hármas gyilkosság miatt. Most azért kezdődött újabb per, mert azzal vádolják a terroristát, hogy köze volt a Párizs–Toulouse vasútvonalon, illetve az al-Vatan című arab napilap párizsi irodája előtt 1982-ben végrehajtott pokolgépes merényletekhez. A gyanú szerint szerepe volt két másik, 1983. december 31-én elkövetett vonatrobbantásban is.

Két éve Carlos nagy vihart kavart, amikor egy svéd tévének azt mondta, hogy Oszama bin Laden mártír, az al-Kaida megölt vezetőjére még száz év múlva is emlékezni fognak, mert azzal, amit tett, példát mutatott.  Barack Obama amerikai elnökre ezzel szemben senki se fog emlékezni – vélte akkor a  francia börtönben életfogytiglani büntetését töltő Carlos.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.