Nagyvilág

A kommunisták visszatérést teszteli a cseh baloldal

Antikommunista csehek (csehország, tüntetés, kommunizmus, )
Antikommunista csehek (csehország, tüntetés, kommunizmus, )

Legalábbis Karolína Peake, a kormány liberális alelnöke szerint.

A baloldal teszteli a társadalmat, miként reagálna a kommunisták visszatérésére a hatalomba – közölte ki Peake, a csehországi kommunista rendszer áldozatairól való megemlékezésen. Ugyanott a cseh parlament alsóházának elnöke kijelentette, elfogadhatatlan, hogy alig több mint két évtizeddel az 1989-es rendszerváltás után Csehországban egyesek megkérdőjelezik a kommunista rendszer totalitárius voltát.

Miroslava Nemcová visszautasította azt az elsősorban a cseh baloldali körökből egyre gyakrabban hallható véleményt, miszerint az 1989 novembere előtti rendszer egyértelmű elutasítása primitív antikommunizmus lenne. “1990-ben ezt senki nem merte állítani, még 2000-ben sem. Úgy tűnik, hogy csak azután, miután felnőtt egy új generáció, amely azt nem élte meg, lehet elkezdeni a manipulációt a történelem kormánykerekével” – vélekedett a jobboldali politikus. Megjegyezte: könnyű a fiataloknak hazudni, mert azok nem tudják, mit veszítenének, ha megfosztanák őket a szabadságtól.

Felmérések szerint az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) jelenleg a legnépszerűbb párt Csehországban, és várható, hogy megnyeri a jövő tavaszi parlamenti választást. Helyi megfigyelők valószínűsítik, hogy a CSSD kormányra kerülése esetén Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjára (KSCM) akar támaszkodni, amely szintén nagy támogatottságnak örvend.

A megemlékezést a kommunizmus csehországi áldozatairól a prágai Motol köztemetőben tartották meg. A temető azon részén, ahol a volt politikai rendszer több tucatnyi áldozatát névtelenül elhantolták, a kilencvenes évek elején a Politikai Foglyok Konföderációja (KPV) kegyeleti emlékhelyet alakított ki. A néhány éve átalakított központi emlékművön jelképesen két áldozat neve szerepel: Josef Bryx volt háborús pilótáé, valamint Esterházy Jánosé, a szlovákiai magyarság egykori vezetőjéé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik