Nagyvilág

Letartóztatták az ETA hat tagját

bilincs(210x140)(1).jpg (bilincs)
bilincs(210x140)(1).jpg (bilincs)

A Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szeparatista terrorszervezet illegális csoportjainak tagjait különböző francia városokban, Blois-ban, Brive-la-Gaillarde-ban és Montpellier-ben fogták el - közölte kedden a francia belügyminisztérium.

A közlemény szerint a hat személy közül öt régóta szerepelt a keresett személyek listáján. A gyanúsítottak a szakadár szervezet logisztikai részlegének a tagjai.

“A spanyolországi Baszkföldön tapasztalható pozitív fejlemények ellenére hazánk továbbra is a logisztikai és katonai háttérbázisként szolgál a szervezet illegális struktúrái számára” – fogalmazott a párizsi belügyminisztérium, amely üdvözölte “a rendőrség és a titkosszolgálat között a kiváló francia-spanyol együttműködést”.

Az ETA a Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén elterülő Baszkföld függetlenségéért küzd, a hatvanas évek végétől végrehajtott több mint negyven terrortámadásának 829 halálos áldozatot tulajdonítanak. Az Európai Unió és az Egyesült Államok egyaránt terrorista szervezetként tartja számon. Utoljára 2009. augusztus 9-én hajtottak végre merényletet, 2011. október 20-án pedig bejelentették, hogy végleg lemondanak az erőszakról. A szervezet ugyanakkor nem oszlatta fel magát és a fegyvereket sem szolgáltatta be, annak ellenére, hogy arra Franciaország és Spanyolország is felszólította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik