Nagyvilág

Meghalt Giulio Andreotti

Giulio Andreotti (Giulio Andreotti)
Giulio Andreotti (Giulio Andreotti)

94 éves volt.

94 éves korában, római otthonában elhunyt Giulio Andreotti, az olasz Kereszténydemokrata Párt egykori politikusa, többszörös olasz kormányfő – jelentették az olasz hírügynökségek hétfőn.

A hétszeres olasz ex-miniszterelnök Andreotti a II. világháború utáni évtizedekben kialakult olasz kereszténydemokrata hatalmi rendszer legbefolyásosabb politikusa volt – egyben megtestesítője annak a rendszernek, amelyben a maffia és a politikai elit összefonódott egymással.

Giulio Andreotti 1919. január 14-én született Rómában. A római egyetem jogi karán végzett, s már diákként tevékenykedni kezdett a kereszténydemokrata pártban. Első komolyabb megbízatása a katolikus egyetemisták szövetsége hetilapjának főszerkesztői tiszte volt. 1944-ben került a kereszténydemokrata párt ifjúsági szervezetének élére, s innen rendkívül gyorsan ívelt felfelé karrierje.

1947-ben került be először az olasz kormányba államtitkárként. 1972 és 1992 között hétszer volt miniszterelnök, 21 kormányban volt miniszter és hat kormányban miniszterelnökségi államtitkár. A fontosnak számító minisztériumok közül csak az igazságügyit nem vezette, de nyolcszor volt védelmi, ötször külügyminiszter, nyolc alkalommal valamelyik gazdasági tárca tartozott hozzá. Hosszabb ideig csak egy alkalommal volt a kormányon kívül, 1979 augusztusától 1983 augusztusáig.
Andreotti 1992. április 24-én távozott végleg a kormányból, és ez egyben a kereszténydemokraták egyeduralmának végét jelentette. A törvényhozásnak örökös szenátorként tagja maradt, de az aktív politizálástól visszavonult, és egy katolikus szellemiségű politikai havilap főszerkesztője lett.

A politikus ellen még a múlt században kezdődtek perek, amelyekben azzal vádolták, hogy a nyolcvanas évek elején szoros kapcsolatokat ápolt a maffiával. Az olasz média által az “évszázad pereinek” emlegetett ügyek kapcsán végül nem született elmarasztaló ítélet, Andreotti – legalábbis a jogi fórumokon – teljesen tisztázta magát. Bár egy perugiai bíróság másodfokon 24 év börtönre ítélte, amiért a maffia közreműködésével meggyilkoltatott egy újságírót, 2003-ban a legfelsőbb bíróság felmentette a vád alól, egy évvel később pedig a semmítőszék is felmentő ítéletet hozott a másik eljárásban a bűnszövetkezetben való részvétel vádjai alól.

Giulio Andreotti halála kapcsán a magyar közállapotokról is értekezik az Alternatív Magyarországért. Az AlMa véleménye itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik