Nagyvilág

Új tömegoszlató gránát Ukrajnából

Nem halálos, de hatásos - állítják a fejlesztők.

A kelet-ukrajnai Valar Tudományos-Telmelési Vállalat új tömegoszlató fegyverét, a kevlárgránátnak is nevezett tömegoszlató eszközt úgy tervezték, hogy robbanáskor kevlárból készült zsinórokkal összekötött, gumírozott repeszekkel terítse be a környéket. Ezek nem okoznak halálos sérüléseket, ám – idézzük a cég ide vonatkozó közleményét – “kiválóan alkalmasak a nagyobb tömegben előforduló célszemélyek ártalmatlanítására”.

A gránát ugyanúgy működik, mint más gránátok: egy gyűrűvel ellátott csapszeg kihúzásával lehet élesíteni, és használója egy további fogantyú lenyomásával tarthatja biztosítva a markában az eldobásig.

A fél kilós gránát 36 darab, egyenként 20 grammos repeszt tartalmaz. A repeszpárokat összekötő, rendkívül nagy szakítószilárdságú kevlárzsinór hossza 3 méter. Az eszköz hatóereje a környezettől függően 10-15 méter.

Az ukrán cég termékét elsősorban a helyi rendvédelmi szerveknél illetve a belügyi haderőknél kívánják rendszeresíteni. Hogy a magyar rendőrség rendel-e belőle, még nem tudjuk, és abba sem mennénk most bele, hogy a kevlárgránát vagy a könnygáz alkalmasabb-e a tömegoszlatásra.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik