Nagyvilág koronavírus

Újra ölt a rejtélyes vírus

sars (sars, )
sars (sars, )

Újabb öt ember halt meg Szaúd-Arábiában egy tavaly felfedezett vírusban.

A szaúd-arábiai egészségügyi minisztérium csütörtökre virradóra közölte, hogy a korábbi pusztító kórhoz, a SARS-hoz közelálló koronavírus miatt két embert intenzív osztályon kezelnek. Az öt áldozattal tizenhatra nőtt világszerte a vírus áldozatainak száma, amely csak Szaúd-Arábiában eddig kilenc ember életét követelte.

Az egészségügyi minisztérium közölte: minden szükséges óvintézkedést megtesznek a vírus terjedésének megállítása érdekében. Ez azonban inkább ígéret, hiszen az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) sincs jelenleg elég információja, hogy biztosat tudjon mondani a koronavírus eredetéről, terjedése módjáról, ezért óvatosságra is intett. Eddig Szaúd-Arábiából, Jordániából, az Egyesült Királyságból és Németországból érkezett hír fertőzésről.

A SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome: súlyos akut légzőszervi szindróma) 2002-ben jelent meg Kínában, majd mintegy 800 ember halálát okozta világszerte, mielőtt sikerült ellenőrzés alá vonni. Az új vírus abban különbözik a SARS-tól, hogy gyors ütemű veseelégtelenséghez vezet, de mint korábban megírtuk, megtámadhatja a tüdőt, és ugyanolyan könnyen kikerüli az immunrendszert, mint a nátha vírusa. A kutatók még nem biztosak abban, honnan származik az új vírus, de feltételezik, hogy állat – egy tanulmány szerint denevér – lehet a forrása.

A brit Egészségvédelmi Ügynökség (HPA) idén február 11-én tette közzé annak az angol férfinek az esetét, aki súlyos légzőszervi betegséggel tért haza Pakisztánból, és akinél a korábban már tipizált koronavírust azonosították. A férfi megfertőzött két másik embert, így igazolódott, hogy a vírus emberről emberre is terjed. A kutatók azt gyanítják, hogy a HCoV-EMC/2012-re keresztelt új koronavírus súlyosabb lefolyású betegséget csecsemőknél, időskorúaknál, illetve immunhiányban szenvedőknél okoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik