Nagyvilág

Rasszista támadás az olasz miniszter ellen

Cecile Kyeng (Cecile Kyeng)
Cecile Kyeng (Cecile Kyeng)

Vizsgálatot rendelt el az olasz kormány, mert jobboldali honlapokon rasszista megjegyzésekkel támadják az ország első fekete bőrű miniszterét.

Cecile Kyeng szemészorvos Kongóban született, de olasz állampolgár. Enrico Letta miniszterelnök kormányában múlt szombaton az ország integrációs miniszterévé nevezték ki. Ő a kormány hét női tagjának egyike, emellett az első fekete bőrű olasz miniszter.

Kinevezése óta nem pusztán az újfasiszta honlapokon illették gyalázkodó kijelentésekkel (olyanokat írtak róla, hogy “kongói majom” vagy “zulu”), de a korábban, még Berlusconi idején kormányon lévő Északi Liga egyik politikusa is rasszista megjegyzéseket tett vele kapcsolatban. Mario Borghezio, az Északi Liga európai parlamenti képviselője egy keddi rádióműsorban Kyengre utalva a Letta-kabinetet “bunga-bunga kormánynak” mondta, azt állította, hogy a miniszter “törzsi tradíciókat” akar rákényszeríteni Itáliára.

Josefa Idem, az új kormány esélyegyenlőségi minisztere a honlapok ellen vizsgálatra utasította az országos diszkriminációellenes hivatalt. “Ezt nem pusztán miniszterként teszem, de mindenekelőtt nőként” – mondta a német születésű Idem (egyébként egykori olimpiai bajnok kajakos), aki Kyenghez hasonlóan egy olasz férfihez ment hozzá, így lett olasz állampolgár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik