Nagyvilág

Két pápa van a Vatikánban

XVI(960x640).jpg (xvi. bendek, ferenc pápa, )
XVI(960x640).jpg (xvi. bendek, ferenc pápa, )

XVI. Benedek visszatért Castel Gandolfóból a Vatikán államba, az utat helikopterrel tette meg, pontosan úgy, ahogyan február 28-i lemondásakor távozott onnan.

XVI. Benedeket a Vatikánváros területén levő helikopterpályán bíborosok és püspökök várták Angelo Sodano, a bíborosi testület dékánja vezetésével. Jelen volt Tarcisio Bertone bíboros, szentszéki államtitkár és Giuseppe Bertello, a vatikáni Kormányzóság elnöke is. Ugyanazok, akik február 28-án búcsúztatták.

A helyszínre siettek a Vatikánban tanuló szeminaristák és a pápai állam dolgozói is, akik üdvrivalgással köszöntötték a volt egyházfő visszatérését. XVI. Benedek innen autóval ment tovább új lakhelyére, a Vatikán területén levő, újonnan helyreállított Mater Ecclesiae kolostorba, ahol Ferenc pápa üdvözölte őt. A szentszéki sajtóközpont tájékoztatása szerint a kolostor kápolnájában együtt imádkoztak.

Először fordul elő az egyház történetében, hogy egy volt és egy hivatalban lévő pápa egyszerre él a Vatikánban. Ráadásul néhány száz méterre egymástól, mivel a Mater Ecclesiae kolostor gyalog sincsen messze a Szent Márta-háztól, ahol Ferenc pápa a megválasztása óta él.

A pápai állam falain belüli kolostort XVI. Benedek jelölte meg lakóhelyeként. Lemondásakor bejelentett tervei szerint a világtól távol az imának szenteli életét a kolostor egyik szárnyában, az itt klauzúrában élő nővérektől elkülönített épületrészben. A 450 négyzetméteres szárnyban kápolna, könyvtár, konyha, orvosi rendelő is van és zöldségkert is tartozik hozzá citrom- és narancsfákkal.

XVI. Benedekkel új titkára és a háztartását vezető világi nővérek is visszatértek Castel Gandolfóból a Vatikánba. A kolostorban külön szobát kap a pápa fivére, Georg Ratzinger is és szintén ott fog élni Georg Gänswein, a Pápai Ház prefektusa, XVI. Benedek egykori titkára.

Ferenc pápa megválasztása óta többször telefonon beszélt elődjével, március 23-án személyesen is felkereste XVI. Benedeket Castel Gandolfóban.

Az El Mundo spanyol napilap áprilisban XVI. Benedek egészségi állapotának aggasztó romlásáról írt, de ezt akkor Federico Lombardi szentszéki szóvivő tagadta. Azt hangsúlyozta, hogy a nyugalmazott pápa nem beteg, csak idős.
XVI. Benedek február 11-én jelentette be lemondását előrehaladott korára hivatkozva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik