Nagyvilág

Összeomolhat az amerikai légtér

Repülőgép (repülőgép)
Repülőgép (repülőgép)

Minden tizedik légiirányítót elküldték. Egyre veszélyesebb a helyzet.

Egyre keményebben tiltakozik az egész amerikai repülőtársadalom a Szövetségi Légügyi Hivatalt ért megszorítások ellen, illetve amiatt, hogy erre az FAA a kisebb repterek toronyszolgálatának leállításával válaszolt. Minderről az iho.hu számol be.

Egymást követi a meghatározó légitársaságok vezetőinek nyilatkozata. A US Airways csoport elnöke azt mondja, reméli, hogy a kormányzat megoldást talál a helyzetre, mert az irányítók kényszerszabadsága vasárnap óta komoly forgalmi zavarokat okoz az Egyesült Államokban. Jó néhány repülőtéren már az elmúlt napokban is érzékelhető volt a zavar, aminek az az oka, hogy az FAA szeptemberig 47 ezer munkatársát kényszerszabadságolja 11 napos időszakokra, közülük 13 ezer a légiforgalmi irányító.


Fotó: AFP / Joe Raedle

Az üzleti repülést is erősen érinti az irányító személyzet csökkenése, az elmúlt napokban az AVweb portál információi szerint többször előfordult, hogy a keleti parton business jetek egyszerűen nem kaptak felszállási engedélyt, mert az irányítók létszámához képest a légtér már túlságosan zsúfolt volt közforgalmi gépekkel. Más esetekben állítólag arra kérték az irányítókat, hogy túlórázzanak: a fáradtság okozta kockázatokon túl az ironikus az a dologban, hogy ily módon a túlórák kifizetésével a kívánt megtakarítások is alaposan csökkennek – számol be az iho-hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik