Nagyvilág

Kizárták Slotát a saját pártjából

jan slota (jan slota)
jan slota (jan slota)

A magyargyűlölő szlovák politikus ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt indult eljárás.

Kizárták a Szlovák Nemzeti Pártból (SNS) Ján Slotát, a politikai tömörülés egykori elnökét, későbbi tiszteletbeli elnökét szerdán a párt elnökségi ülésén.

A szélsőséges nézeteiről közismert politikus kizárását a pártelnökség kétharmados többséggel hagyta jóvá arra hivatkozva, hogy Ján Slota a pártelnöki tisztség betöltése idején nem kezelte gazdaságosan az SNS vagyonát – közölte az MTI-vel Zuzana Kohútková, a párt sajtótitkára.

Iszik és beszél

Slotát nem véletlenül nevezi a róla szóló Wikipédia-szócikk a szlovák politika botrányhősének. Az idén 60 éves honatya két dolgot nem bír, megválogatni a szavait és felhagyni az itallal.


Fotó: MTI/TASR/Martin Baumann

A 2004-ben a második legnépszerűbb szlovák politikus hat éve Isztambulban úgy fogalmazott: „Hiba volt, hogy annak idején menedéket nyújtottunk a törökök elől gyáván megfutamodó és a mi szlovák hegyeinkbe menekülő magyaroknak, ahelyett, hogy hagytuk volna, hadd marcangolják szét és hadd hurcolják el a törökök őket Isztambulba.”

Mondott olyat is, hogy a „magyarok rákos tumor a szlovák nemzet testén, amit mihamarabb el kell távolítani”.

1999-ben Budapest elpusztításáról ábrándozott, a nyelvtörvény vitája kapcsán pedig magyar-szlovák háborút vizionált. Gúnyolta a turult, sértegette Göncz Kinga exkülügyért és rendszeresen tesz cigányellenes megjegyzéseket.

Egy kis hűtlen kezelés

Most mégsem szavai, hanem a tettei miatt lett belőle elege az SNS-nek, Slota ellen hűtlen kezelés gyanúja és a párt egzisztenciájának veszélyeztetése miatt még márciusban indított eljárást az SNS vezetősége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik