Nagyvilág

Ha betegen jött haza Kínából, gyanakodjon!

virus(210x140)(2).jpg (vírus, )
virus(210x140)(2).jpg (vírus, )

A H7N9 jelzésű vírus eddigi mérlege: húsz halott, több mint 100 fertőzött.

Száz fölé emelkedett a H7N9 típusú madárinfluenza-vírussal fertőzöttek száma Kínában a hét végére; közülük húszan haltak bele a fertőzésbe, míg 12-en gyógyultan távozhattak a kórházakból – jelentette a kínai média.

A napokban megérkezett az ázsiai országba a WHO nemzetközi kutatócsoportja, amely az ottani szakértőkkel együtt keresi a rejtélyes kórral kapcsolatos kérdésekre a választ. Az amerikai, európai és ausztrál szakemberekből álló csoport eredményeit a későbbiekben fogják nyilvánosságra hozni.

Az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala lapunknak megerősítette, idehaza nem kell tartani a fertőzéstől. Azonban azt kérik, hogy aki a közelmúltban Kínában járt és betegség tüneteit fedezi fel magán, azonnal forduljon orvoshoz. Az orvosoknak szintén jobban kell figyelni a légúti megbetegedésekre.

Felhívás

„Felhívjuk valamennyi egészségügyi dolgozó figyelmét arra, hogy a súlyos légúti tünetekkel orvoshoz forduló, illetve kórházban kezelt betegeknél különös hangsúlyt helyezzenek az infekciókontroll (az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések megelőzése, e tevékenységek szakmai minimumfeltételeiről és felügyeletéről) szabályok betartására. Minden olyan egészségügyi dolgozó, aki madárinfluenza-vírus fertőzésre gyanús megbetegedést észlel, köteles bejelenteni azt a területileg illetékes járási népegészségügyi intézetnek. Továbbá sürgősséggel jelenteni kell a madárinfluenza-gyanús esetet a betegellátó telephelye szerint illetékes megyei népegészségügyi szakigazgatási szervnek vagy ügyeletének, valamint az Országos Epidemiológiai Központnak is.”

A vírusnak, amely továbbra is jellemzően Kelet-Kínában terjed, a pontos eredetét és a fertőzés módját még mindig nem ismerik a szakemberek. A kínai hatóságok és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kitart álláspontja mellett, miszerint a rendelkezésre álló kutatási eredmények azt igazolják, a H7N9 nem, vagy csak rendkívül különleges körülmények között terjed emberről emberre.

A 12 gyógyult betegről elmondták, hogy további hat hétig rendszeres kontrollvizsgálatokon kell átesniük. Hozzátették: a fertőzöttek nagy része idős és más krónikus betegségben szenved, például szív- vagy cukorbeteg, ezért az ő kezelésük bonyolultabb feladat.

Hogy mennyire veszélyes a vírus, azt itt elolvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik