Nagyvilág

Vita Orbánról: Thatcher örököse vagy az EU páriája

orbán viktor (orbán viktor)
orbán viktor (orbán viktor)

A Der Spiegel című német hetilap „Atombomba Magyarország ellen?" címmel közölt kommentárt hétfőn

Jan Puhl, a hírmagazin szerzője kiemelte: Orbán Viktor „az Európai Unió páriája”, és „veszélyezteti a demokráciát országában”. Viviane Reding uniós biztos ezért „atombombával”, az úgynevezett hetes cikkely szerinti eljárással fenyeget.

Az esetleges eljárás „katasztrófa lenne Magyarország számára”, de a „büntetőakció” feltüzelné a „tipikus magyar depresszív – ‘mindenki ellenünk fordult’ típusú – nacionalizmust, és összekovácsolná a kormányfőt a néppel” – tette hozzá. Ugyanakkor az esetleges eljárás kudarca „felmentő ítélet” lenne Orbán Viktornak – tette hozzá.

A Der Spiegel kommentátora hangsúlyozta:  Brüsszel nem engedhet abból, hogy Orbán bűneit elítélje, de az „atombomba” helyett inkább „okos szankciókat” kell alkalmazni, olyanokat, amelyek „nem Magyarországot, hanem csak Orbánt és kormányát sújtják”.

Néhány napja, az Európai Parlament újabb „magyar napján” az Orbán-kormány által támadott Viviane Reding egyébként éppen azt mondta: a 7-es cikkely alkalmazása még korai lenne. Mint mondta: Brüsszelnek a kötelezettségszegési eljárás végső szankcióját jelentő 7-es cikkely alkalmazását alaposan meg kell gondolni, addig más eszközök kellenek, hogy ne kelljen idejekorán a legdrasztikusabb lépést megtenni egy-egy tagállammal szemben hasonló ügyekben.

Orbán Viktor az új Margaret Thatcher?

Amikor Margaret Thatcher volt brit kormányfő meghalt, az euroszkeptikus politikai erők karmesteri pálcáját, amelyet elejtett kezéből, egy másik politikus vette fel, Orbán Viktor – írta Gerald Warner a Scotland on Sundayben. A konzervatív újságíró szerint az EU bosszúhadjáratot folytat Magyarország ellen. Úgy tesz, mintha a Fidesz ellen lépne fel, ám valójában a magyar nemzet szabadsága és értékei ellen harcol, mert ezek az értékek nem egyeztethetők össze a brüsszeli diktatúra kiterjesztésének szándékával.

Brüsszelnek valójában az új alkotmány ellen van kifogása – véli Warner –, pedig ez a dokumentum kivételesen tiszta kulturális és erkölcsi egységet képez. Pompásan megfogalmazza a magyar múlt, jelen és jövő közötti viszonyt, ahogy az egy, a francia forradalom után készült alkotmánytól elvárható. Nem meglepő, hogy Brüsszel gyűlöli ezt a dokumentumot. Ha fennmaradhat, garantálja a magyar nemzeti létet – és más európai nemzetek létét is. A kereszténység-család-nemzet éppen az hármasság, amelyet az Európai Unió le akar rombolni. Magyarország a mi harcunkat is vívja, szégyen, hogy nem küzdünk mellette vállvetve – zárta írását Gerald Warner.

Orbán az EU aggályairól

A miniszterelnök néhány napja azt mondta: azért támadják az unióban Magyarországot, hogy nyomás alatt tartsák, eltérítsék a kormányt irányvonalától. Orbán Viktor közölte: a kabinet folyamatosan azt kéri, hogy „ha bajuk van, méltóztassanak megjelölni”, amit kifogásolnak, konkrétumról azonban sosem beszélnek, „amit mondanak, az inkább a vicces kategóriába tartozik”. A kormányfő immár sokadszor magyarázta mindezt úgy, hogy azért tartják nyomás alatt Magyarországot, mert „rálépett a nagy cégeik lábára”, most például a rezsicsökkentéssel, vagyis az egész ügy „egyszerű pénzharc”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik