Külföld
És most valami egészen más (és most valami egészen más, )

„És most valami egészen más”: vége Kína világuralmi törekvéseinek

d.-m.-t
d.-m.-t

2013. 04. 19. 10:15

Újrarajzolták Kínát, felejtsen el mindent, amit eddig tudott róla. Az iparnak annyi, a mozi tarol.

Korábban a témában:

Mérföldkőhöz ért a világ legnagyobb népességű országa: ma már ugyanakkora a szolgáltatószektor része Kína össztermelésében, mint az iparé. Kína már nem csak a zakatoló, tízezer fős gyárak országa: jelentős a turizmus, a szállítás és közlekedés, a nagykereskedelem, a pénzügy, a vendéglátás és a pénzügyi, illetve ingatlanszolgáltatások aránya is. A növekvő kereslet miatt ráadásul gyorsabban nő a szolgáltatások ára, mint az ipari termékeké.

Igaz, idén még visszaszerezheti dominanciáját az ipar, amelynek szezonális csúcsa még csak most jön, ám a számok jól mutatják: Kína mára új útra lépett, fogyasztói társadalommá válik.

Kína egyébként egészen idáig lényegében hasonló pályát írt le, mint Japán a második világháború utáni években. Mindkét országban arra alapozták a növekedést, hogy a fogyasztás helyett az iparra és az exportra helyezték a fókuszt, magas belföldi megtakarítást ösztönöztek, amit aztán külföldön fektettek be jól jóvedelmező módon, a mestereségesen lenyomott értékű otthoni devizának köszönhetően.

Japán esetében a vidámparknak akkor lett vége, amikor el kellett engednie a jent a nemzetközi nyomásra 1985-ben, s hirtelen összezuhant az ország versenyképessége. Ekkor az ország hitelekből kezdte finanszírozni növekedését.

Egyes szakértők szerint most ugyanezt a hibát követi el Kína, amely az állami bankok hitelezéséve igyekszik pörgésben tartani a gazdaságát.

És most valami egészen más (És most valami egészen más)

Andy Vajna is Kínába megy?

Néznek, mint Pekingben a moziban.

Hollywoodi sztárok és filmesek látogathatnak egyre sűrűbben Kínába, ahol szédületes tempóban bővül a mozipiac.

A nagysikerű Avatar 2009-es megjelenésekor még csak 13 IMAX-mozi volt Kínában, mára 110 és hamarosan újabb 140 nyílhat meg – írja az insidemovies.com. Kína mára a második legnagyobb mozipiac a világon az USA után.

Nem csoda, ha a bevételek apadásával küzdő Hollywood Kínáról álmodik. Ám nem sok amerikai film juthat be: az eddig engedélyezett évi 20 filmes kvótát kibővítették további 14-gyel, feltéve, hogy azok IMAX-es vagy 3D filmek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.