Nagyvilág

20 éve égett halálra Dávid Törzse

A pedofil szektavezér 19 nővel és azok kislányaival várta az Úr parancsát.

1992 nyarán az amerikai posta rendszerében megsérült egy csomag. Ilyenkor általában annyi a postások dolga, hogy kártérítés kíséretében kézbesítsék a küldemény maradékát, de ebben az esetben inkább értesítették a rendőrséget.

A csomagban ugyanis néhány inaktív kézigránát és puskapor volt. A rendőrség pedig rögtön jelzett az ATF-nek (alkohol- és dohánytermékek, illetve lőfegyverek forgalmával foglalkozó iroda), ahol rögtön érdeklődni kezdtek a csomag címzettje felől.

A gránátokat David Koresh várta, a texasi Waco melletti Mount Carmel-i farmon.


Fotó: AFP

Rocktérítő

Koresh, a pedofil szektavezér 1959-ben született Texasban, Vernon Wayne Howell néven. A kis Vernon apa és érett anya nélkül nőtt fel, rossz tanulóként és állandó magányban. Viszont hiperaktív volt, így a túlmozgását előbb rockzenekarban, majd Biblia-magyarázóként vezette le. 1981-ben érkezett Wacóba, hogy tagja legyen a hetednapi adventistákból kiszakadt Dávid Törzse szektának. Állítása szerint 1983-ban, egy jeruzsálemi út során megvilágosodott, azaz egy angyal felvitte őt az Orion bolygóig, ahol találkozott a Megváltóval.

1990-ben Dávid izraeli és Kürosz perzsa király után felvette a David Koresh nevet, majd megpróbálta átvenni a teljes Dávid Törzse szektát. A hivatalban lévő prófétát párbajra hívta, hogy kiderüljön, kinek van nagyobb isteni ereje. Ennek eldöntésére egy halott szektatagot kívántak feltámasztani, de Koresh a holttest kiásása után inkább feljelentést tett a rendőrségen hullagyalázás miatt.

Hogy segítse a rendőrség munkáját, felfegyverzett híveivel megpróbált behatolni a szekta főhadiszállására, ám az ellenfél emberei fegyverrel várták, így a tűzpárbajnak a rendőrség vetett véget.

Koresh ezen annyira megsértődött, hogy visszavonult egy erődítmény jellegű farmra, és embereivel igyekezett minél jobban kizárni magát a világból. Mivel az önjelölt szektavezér meg volt győződve messiás voltáról, ezért úgy gondolta, hogy a törvények betartása rá nem vonatkozik.

A kislányokat és nőket lefoglalta

Karizmatikus személyiség és kitűnő szónok lévén nagy hatást gyakorolt az emberekre, főleg a nőkre. A szektatagok feleségeit „lefoglalta”, a farmon legalább 19 nő élt vele, akiktől sok gyereke született. Sőt, a nők kislányaira is szemet vetett, azok 11 éves korukban műanyag Dávid-csillagot kaptak, amely azt jelképezte, hogy érettek a Koreshsel való szexuális kapcsolatra. Miután több feljelentés érkezett ellene poligámia és kiskorúak megrontása miatt, a rendőrség beidézte, de Koresh nem jelent meg, hanem lőfegyvert és robbanóanyagot kezdett felhalmozni.

Két évre rá újabb terror

Egy amerikai katona és biztonsági őr, Timothy McVeigh egy oklahomai toronyházban robbantott napra pontosan két évvel a wacói ostrom után, megölve ezzel 168 embert. McVeigh a robbantással a wacói ostrom miatt akart bosszút állni.

Az ATF emberei 1993. február 28-án körbevették a Mount Carmel-i farmon álló épületegyüttest. Házkutatásra nem kerülhetett sor, mert a szektatagok fegyverrel fogadták őket, a lövöldözésben négy ügynök meghalt. A váratlan kudarc után a hatóságok eltávolították a nézelődőket, a helyszíni közvetítést nyújtó tévéstábokat, és tárgyalásba kezdtek a szektavezérrel. Koresh megígérte: követőivel együtt békésen elhagyja az épületegyüttest, ha sugározzák televíziós üzenetét. Egy vallási adó ezt meg is tette, a csaknem egyórás, zavaros monológ után mégis csak néhány gyermeket engedtek szabadon, Koresh azt közölte a hatóságokkal: „csak akkor adom meg magam, ha az Úrtól erre parancsot kapok”.

Az FBI végül megunta

A helyzet tarthatatlan volt, így az irányítást a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) vette át, de 51 napos tárgyalássorozat után sem tudtak dűlőre vergődni a szektavezérrel. Az FBI, megelégelve Koresh meddő ígérgetéseit, április 19-én megindította a végső ostromot.

Az épület falát könnyű harckocsikkal próbálták megrongálni, hogy a réseken át könnygázt vessenek be a szektatagok kikergetésére. A várt megadás elmaradt, és néhány óra múlva – máig tisztázatlan körülmények között – több ponton is tűz ütött ki, az épület fél óra alatt porig égett. A bent tartózkodók közül Koresh és 81 követője, köztük 17 gyermek életüket vesztették: elégtek, a belélegzett gázoktól fulladtak meg vagy társaik lőtték le őket. Az egész világot sokkoló drámai eseményeket számos televízió élő adásban közvetítette.

A túlélő szektatagokat elítélték, ők viszont az amerikai kormányzatot perelték be, sikertelenül. 2000-ben a kormányzat is nagyszabású vizsgálatot folytatott az ügyben, a jelentés több mint ezer tanú meghallgatása és több millió oldalnyi dokumentum áttanulmányozása után azt állapította meg, hogy a hatóságok alapjában véve megfelelő módon jártak el, és nem tehetők felelőssé a szektatagok haláláért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik