Nagyvilág

Földrengéssel felérő robbanás Texasban

texasi robbanás (texas, robbanás, műtrágy gyár)
texasi robbanás (texas, robbanás, műtrágy gyár)

Legalább öt, de legfeljebb tizenöt halálos áldozat, több mint 160 sérült.

Dallastól 130 kilométerre délre, egy kisvárosban, West műtrágyagyárában kisebb tüzet oltottak, amikor egy hatalmas robbanás romba döntött több épületet. A detonáció hangját 70 kilométerre is hallani lehetett. A tájékoztatás szerint feltehetően üzemi baleset történt.

A robbanásnak legalább öt, de legfeljebb tizenöt halálos áldozata van, a sérültek száma meghaladja a 160-at – mondta William Patrick Swanton őrmester, hozzátéve, hogy azért beszélnek becslésekről a halálos áldozatok esetében, mert még tart a kutatás és a mentés West városka központjában, ahol a robbanás legalább ötven házat megrongált.

Lángol egy lakóház a Texas állambeli Westben, a képre kattintva galéria nyílik!
Fotó: MTI/AP/Waco Tribune Herald, Rod Aydelotte

Egyelőre annyit erősített meg George Smith, a mentőszolgálat vezetője, hogy két mentős meghalt, és három tűzoltó eltűnt. Feltehetően ők is életüket vesztették. A detonáció ereje egy kisebb – 2,1-es erősségű – földrengéssel ért föl.
Helyi beszámolók szerint a robbanás sok épületet lerombolt az üzem környékén. A városi tanács egy tagja szerint 50-75 ház dőlt romba. Egy rendőrtiszt azt mondta, hogy egy körülbelül ötven lakásból álló komplexumnak csak a váza maradt, és súlyos károk értek egy iskolát és egy szanatóriumot is.

Ferenc pápa a katolikus híveknek írt angol nyelvű Twitter-üzenetében “az imában való egyesülésre” hívott fel az áldozatokért. Tommy Muska westi polgármester is azt mondta újságíróknak, hogy a mintegy 2800 lakosú városnak szüksége van “az önök imáira”. “Megkeresünk mindenkit. Megbizonyosodunk róla, hogy mindenkivel el tudunk számolni” – jelentette ki.

Volt akinek sikerült videóra venni a robbanást. A videót itt láthatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik