Külföld
Nicolás Maduro (Nicolás Maduro)

Marad a „chávizmus”, dühöng az ellenzék

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2013. 04. 15. 10:02

A venezuelai ellenzék nem ismeri el, hogy Nicolás Maduro, a néhai elnök, Hugo Chávez kijelölt utódja nyerte az elnökválasztást.

A hivatalos eredmény szerint a korábbi szakszervezeti vezető kapta a szavazatok 50,66 százalékát. Fiatal ellenfele, Henrique Capriles, Miranda állam kormányzója 49,07 százalékot szerzett. Ez a vártnál jóval szorosabb eredmény.

A részvételi arány 79 százalékos volt, vagyis mintegy 14,7 millióan szavaztak. Maduro 235 ezer vokssal szerzett többet ellenfelénél, így marad a „chávizmus”. miként Maduro közölte: Venezuelában folytatódik a “bolivari forradalom” és a szocializmus építése.

Az ellenzék közös jelöltje nem ismerte el az eredményt, annak „átfogó felülvizsgálatát”, a szavazatok újraszámlálását követelte. Szerinte sok volt a szabálytalanság, ami a végeredményt is befolyásolhatta. „Nem ismerjük el az eredményt, amíg minden venezuelai szavazatát egyesével újra nem számolják” – mondta Henrique Capriles.

Nicolás Maduro közölte, eleget tesznek az ellenzék követelésének. “Nem félünk, beszéljenek az urnák, mondják el az igazságot” – jelentette ki az ügyvezető államfő ünneplő hívei előtt Caracasban, a Miraflores elnöki palotában. Maduro nyugalomra intett, miközben több helyen az ellenzék hívei tiltakozásul az utcára vonultak, és kanalakkal és fedőkkel csörömpölve adtak hangot nemtetszésüknek.

Az eredmény jól tükrözi, mennyire megosztott a venezuelai társadalom. Az új elnök mandátuma 2019-ig szól. Fél éven belül azért kellett ismét elnökválasztást tartani Venezuelában, mert március 5-én rákban elhunyt Hugo Chávez, aki 14 éven át irányította a kőolajban gazdag országot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.