Nagyvilág

Betegeknek nevezte a homoszexuálisokat a román képviselő

melegfelvonulás (melegfelvonulás, )
melegfelvonulás (melegfelvonulás, )

Beteg embereknek tartja a homoszexuálisokat Puiu Hasotti, a bukaresti kormányban részt vevő Nemzeti Liberális Párt (PNL) szenátusi frakcióvezetője.

Hasotti a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) színeiben megválasztott Remus Cernea zöld párti parlamenti képviselő felszólalására reagált így, aki bejelentette, hogy törvényjavaslatban szabályozná a homoszexuális és heteroszexuális párok élettársi kapcsolatát. A liberálisok szenátusi vezérszónoka úgy vélekedett: Cernea csak a feltűnést keresi, mert arra semmi esély, hogy kezdeményezését a parlament elfogadja, hiszen a homoszexualitás szerinte „nem egy természetes” viszony.

A melegek jogait védő Accept Egyesület „botrányosnak és primitívnek” minősítette Hasotti nézeteit, és közölte: a diszkriminációellenes hatósághoz fordul panasszal a politikus homofób kijelentése miatt.

Catalin Ivan, a Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője „sajnálatosnak és túlzónak” nevezte Hasotti nyilatkozatát, ugyanakkor megerősítette, hogy Remus Cernea egyéni kezdeményezéséről van szó, amelyet az USL-ben nem vitattak meg.

Gigi Chiru, az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) szenátora úgy vélekedett: Románia nincs felkészülve arra, hogy az azonos neműek házasságát bátorítsa, és ennél sokkal fontosabb problémákat kell még megoldania.

Románia 2001-ben törölte a büntetőtörvénykönyvből azt a cikkelyt, amely öt évig terjedő börtönnel sújtotta a „nyilvánosság előtt mutatkozó, botrányt okozó homoszexuális kapcsolatokat”. A román polgári törvénykönyv viszont – a 2011-ben elfogadott változatában is – tiltja az azonos neműek házasságát, és nem ismeri el a román vagy más állampolgárok külföldön kötött élettársi szerződéseit sem, függetlenül attól, hogy azokat azonos vagy különböző neműek kötötték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik