Nagyvilág

Újabb elnöki áldozatot szedett az elfelejtett mikrofon

Nestor és  Cristina Fernández (nestor fernández, cristina fernández,)
Nestor és  Cristina Fernández (nestor fernández, cristina fernández,)

Csökönyös vénasszonynak nevezte argentin kolléganőjét az uruguayi elnök, amikor tudtán kívül egy már éles mikrofon előtt beszélgetett egy politikussal.

“Ez a vénasszony rosszabb, mint a félszemű, aki politikus volt, ő meg csak csökönyös” – fogalmazott José “Pepe” Mujica Cristina Fernándezről, a szomszédos Argentína elnökéről és néhai kancsal férjéről, az előző államfőről, Néstor Kirchnerről Minderről vasárnap számoltak be a hírügynökségek.

A közvetlen stílusáról ismert José “Pepe” Mujica még a hét közepén sajtóértekezlete előtt egy másik politikussal beszélgetett, nem tudva, hogy a mikrofon már be van kapcsolva. Az El Observador című újság azonnal átvette a bejegyzést az elnökségi weboldalról, és közzétette azt. Néhány óra alatt nagy téma lett belőle az argentin és uruguayi közösségi médiában, egy zenekar dalt is fabrikált az elnöki kijelentésből, amely futótűzként terjedt a YouTube-on.

Az argentin kormány pénteken bekérette a külügyminisztériumba az uruguayi nagykövetet, hogy hangot adjon rosszallásának Mujica megjegyzése miatt.

A becsmérlő kijelentés különösen nem helyénvaló olyasvalakitől, akit Néstor Kirchner a barátjának tartott – tudatták a nagykövettel.

Mujica pénteken, heti rádióbeszédében közölte: nem fogja bejárni a világot, hogy megmagyarázza szavait, majd hosszasan sorolta a két ország történelmi közösségének tényeit.

“Semmi és senki nem tépheti ki történelmünk gyökereit.” Argentínának és Uruguaynak minden érdekkonfliktus ellenére közös az eredete – hangoztatta.

Megfigyelők szerint Mujica idézett epés megjegyzése mögött a két ország feszült kereskedelmi kapcsolatai állnak.

Arról, hogy mely politikusok kerültek már hasonlóan kínos helyzetbe, itt olvashat egy kis összeállítást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik