Nagyvilág

Ő a britek Zsiga Marcellja

Angliában a munkaügyi minisztert vették célba, miután azt állította: heti 53 fontból meg lehet élni.

Iain Duncan Smith a BBC rádióban magyarázta a szociális ellátásban áprilistól bevezetett szigorításokat. Az intézkedések alapján csökken például a szociális bérlakásokban élők lakbértámogatása és kevesebben mentesülnek a települési adó alól.

A BBC-műsor egyik betelefonálója egy 51 éves piaci árus elpanaszolta, hogy a szigorítások nyomán 53 fontja (19 ezer forint) marad hetente a megélhetésre. Amikor a műsorvezető erre reagálva megkérdezte a minisztert, hogy ő meg tudna-e élni ennyiből, Iain Duncan Smith azt válaszolta: “szükség esetén igen”.

Ez óriási felháborodást keltett. A change.org petíciós portál felhívást tett közzé a miniszternek címezve, követelve, bizonyítsa be, hogy valóban meg lehet élni heti 53 – vagyis napi 7,57 – fontból, éljen egy évig ennyiből!


Fotó: AFP / Ben Stansall

Az online petíciót kedd délutánig – vagyis nem egészen 24 óra alatt – csaknem negyedmilliónyian írták alá, ami példátlan a hasonló kezdeményezések történetében. A csatlakozók közül sokan dühödt véleményt is fűztek aláírásukhoz; visszatérő vád az, hogy “multimilliomosok mondják meg a nincsteleneknek, hogyan kell minimális jövedelemből élni”.

A Daily Mail című baloldali brit tömeglap keddi számában megírta, hogy a miniszter heti jövedelme 2600 font (940 ezer forint) – miközben a hallgató éves jövedelme sem éri el a háromezer fontot. A politikus kétmillió font (több mint 700 millió forint) értékű, úszómedencés, teniszpályás házban él, és egy ritka, luxus, Morgan típusú retró sportkocsival jár.

Magyarországon egy éve Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Zsiga Marcell, miskolci alpolgármester  verte ki a biztosítékot azzal, hogy azt mondták: havi 47 ezer forintból meg lehet élni. Mi meg is mutattuk, hogyan lehet megélni ennyiből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik