Nagyvilág

Ingyenes fogamzásgátló a francia tiniknek

Ingyenessé vált a fogamzásgátló tabletta a 15 és 18 év közötti kiskorú lányoknak hétfőn Franciaországban.

Az ügynevezett első és második generációs fogamzásgátlók ingyenessé tételével a francia egészségügyi minisztérium célja csökkenteni a művi terhesség-megszakítások számát, amely a 15 és 18 év közötti lányok körében jelenleg eléri az évi 12 ezret. A kamaszlányok ezért ezentúl egy orvosi vizsgálatot követően recepttel és a szüleik társadalombiztosítási kártyájának bemutatásával, ingyen válthatják ki a tablettát bármely gyógyszertárban.

A fogamzásgátló tablettákra Franciaországban eddig 65 százalékos társadalombiztosítási támogatás volt érvényben. Az egészségügyi minisztérium szerint a 15 és 18 év közötti lányok egy jelentős része azonban azért nem élt eddig vele, mert számukra jelentős kiadást jelentett az évi 40-60 euró a tablettákra. A kiskorúak számára a családtervezési központokban eddig is felírhattak ingyenesen fogamzásgátlót, de ilyen intézmény csak néhány nagyobb városban található. Ezentúl minden kamaszlány ingyenesen hozzájuthat a fogamzásgátlóhoz bármely gyógyszertárban, ha előtte részt vett egy orvosi vizsgálaton, s bemutatja az ott felírt receptet szülei társadalombiztosítási kártyájával együtt.

A kiskorúak számára felírt fogamzásgátlók 65 százalékos támogatása 2011-ben 6 millió euróba került az államnak. A kormány becslése szerint a 100 százalékos támogatás további 5 millió eurós kiadást jelent.

Szintén április 1-jétől a művi terhesség-megszakítás minden nő számára ingyenessé vált Franciaországban. Eddig ugyanis csak a 15 és 18 év közötti lányok számára volt ingyenes az abortusz, a nagykorú nőknek a társadalombiztosítás csak 70 százalékát fizette ki a költségeknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik