Nagyvilág

Mindenkit meglepett Ferenc

ferenc pápa (ferenc pápa)
ferenc pápa (ferenc pápa)

Nem szólalt meg idegen nyelven, csak olaszul mondta el húsvéti üzenetét az új pápa.

A vasárnapi szentmise után Ferenc pápa a Szent Péter-bazilika erkélyéről mondta el húsvéti üzenetét, majd Urbi et Orbi (Róma városának és a világnak szóló) áldását adta. Nagy meglepetésre az új pápa elődeivel ellentétben nem köszöntötte a világ népeit idegen nyelveken. Csak olaszul beszélt.

A katolikus egyházfő a béke megteremtésére szólított fel. Elítélte a kábítószer-csempészettel összefüggő erőszakot, valamint a természeti kincsek páratlan mértékű kizsákmányolását a Földön.

Politikai rendezést sürgetett a szíriai válságban, megbékélést a Közel-Keleten, különösen az izraeliek és a palesztinok között. Szorgalmazta, hogy legyen béke Ázsiában is, így a Koreai-félszigeten, ahol felül kell emelkedni a megosztottságon. “Könyörögjünk, hogy küzdjék le az ellentéteket és érlelődjön meg a kiengesztelődés megújult szelleme” – mondta az új pápa.

Ferenc pápa első húsvét vasárnapját a Szent Péter tértől a majdnem az Angyalvárig álló hatalmas tömeg követte. A szentmise és a beszéd között a pápa nyitott autóval körbejárta a teret, ahol többek között egy beteg kisfiút vett kézbe. Egy argentin hívő a Buenos Aires-i San Lorenzo labdarúgócsapat mezét adta neki.

Hétfőn a pápa Regina Coeli (Mennyek királynője) imát mond a Szent Péter téren. Ezt szintén meglepetés követi – mondta el korábban Federico Lombardi szentszéki szóvivő, de azt nem árulta el, miről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik