Nagyvilág

Nem lehet ott anyja temetésén a norvég ámokfutó

breivik(960x640)(1).jpg (breivik)
breivik(960x640)(1).jpg (breivik)

Elutasították a hatóságok a 77 ember meggyilkolásáért elítélt norvég Anders Behring Breivik kérelmét arra, hogy részt vehessen múlt pénteken elhunyt édesanyjának temetésén.

A 66 éves Wenche Behring Breivik már hosszú ideje beteg volt. Anders Breivik nála lakott abban az időben, amikor tervezgette 2011 júliusában végrehajtott ámokfutását.

A 21 évnyi, meghosszabbítható büntetésre ítélt Breiviket különösen szigorú biztonsági előírások mellett őrzik Oslo közelében. Börtönének vezetői úgy döntöttek, hogy még ebből a szomorú alkalomból sem hagyhatja el celláját.

A szélsőségesen jobboldali, mindenekelőtt iszlámellenes nézeteket valló Breiviket azért ítélték a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetésre, mert autóba rejtett pokolgépet robbantott az oslói kormányszékház közelében, majd fegyveres ámokfutásba kezdett Utoya szigetén, a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában. Összesen 77 embert ölt meg, köztük sok tizenévest, elmondása szerint azért, mert a kultúrák egymás mellett élését igyekeztek elősegíteni.

Wenche asszony egyedül nevelte fiát és annak féltestvérét. A családot segítő szociális dolgozók már Anders Breivik kiskorában felhívták a figyelmet arra, hogy a fiú viselkedésében és nevelésében problémák vannak, és ki is vették őt a családból. Az asszony a tömeggyilkosság utáni egyik nyilatkozatában elmondta, hogy 2006-os visszatérésekor fia már paranoid téveszmékkel küzdött.

Néhány héttel ezelőtt Wenche Behring Breivik még meglátogatta fiát a börtönben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik