Nagyvilág

Vegyi fegyvert is használtak Szírában

Egyre több bizonyíték van arra, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje az elmúlt két év folyamán bevetett "legalábbis egy kis mennyiségű" vegyi fegyvert a lázadók ellen a polgárháborúban - jelentette ki Mike Rogers, az amerikai képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus párti elnöke.

“Úgy gondolom, teljesen világos, hogy ezt a vörös vonalat átlépték” – mondta Rogers a CBS amerikai tévécsatorna Face the Nation című vasárnapi interjúműsorában, hozzátéve: ideje már, hogy az Egyesült Államok közbelépjen.

Mint mondta, az, hogy Aszad utasítást adott Scud rakéták bevetésére civilek ellen, “már magában is cselekvést igényel”. A szíriai lázadók és civilek “tömeges mészárlása már Izrael küszöbéig ér el” – fűzte hozzá.

“Egyre inkább destabilizáló esemény ez a Közel-Keleten – folytatta a bizottsági elnök. – arab ligabeli szövetségeseink gyakran beszélnek velünk, és ahogy én látom, frusztrálja őket az amerikai vezetői képesség hiánya a teendőket illetően.” Megjegyezte ugyanakkor, hogy az esetleges beavatkozás “nem jelenti a 101-es légi szállítású hadosztályt és hajókat, csak kis csapatokat speciálisan kiképezve az ellenzék harci felkészítésre”.


Fotó: AFP / HO-SANA

“Az elnök (Barack Obama) elment a Közel-Keletre, és azt mondta, nehéz döntés: ha bemegyek, az lehet, hogy hiba, ha nem megyek be, az is lehet, hogy hiba. A döntésképtelenség veszélyes ebben az ügyben” – vélekedett Mike Rogers.

Az amerikai külügyminiszter tegnap felszólította az iraki kormányt, hogy ne engedje át légterén azokat az iráni repülőgépeket, amelyek a gyanú szerint fegyvereket szállítanak a polgárháború dúlta Szíriába a kormányerőknek.

John Kerry előre be nem jelentett látogatást tett Irakban. Núri al-Máliki iraki kormányfővel tartott találkozója után kijelentette: Bassár el-Aszad szíriai elnököt segítik hatalomban tartani azok az iráni repülőgépek, amelyek Irakon keresztül fegyvert szállítanak Szíriába, márpedig – mint mondta – “bármi, ami Aszad elnököt támogatja, problematikus”.

Ha Irak nem is vezet be teljes repülési tilalmat az iráni repülőgépekre, Washington azt szeretné, ha az arab ország legalább leszállásra kötelezné a gépeket, és mindegyiket átvizsgálná. Egy magas rangú washingtoni illetékes szerint az iráni járatok, illetve a szárazföldi konvojok szinte mindennapossá váltak, és azok gyakorisága ellentmond azoknak a bagdadi állításoknak, hogy kizárólag humanitárius segélyszállítmányokról van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik