Nagyvilág

Tojás nagyságú jégdarabok gyilkoltak

Jégeső (jégeső, )
Jégeső (jégeső, )

Legalább kilenc embert ölt meg egy szokatlanul erős jégeső és tornádó egy kínai városban.

„Mintha kövek hullottak volna az égből.” Így jellemezték a Kína délkeleti részén lévő Tungkuan város lakói a kikötővárosban jelentős károkat okozó szerdai vihart – jelentette a kínai sajtó. A nagyjából 180 km/órás szél és a tojás nagyságú jégdarabok özönvízszerű esővel támadtak a városra, ahol kilenc ember halt meg a vihar miatt, és több mint 270-en sérültek meg. A sérültek közül legalább 11-en súlyos állapotban vannak – közölte a People’s Daily.

A városban még soha nem jegyeztek fel olyan erős szelet, mint a mostani, tornádóval kísért vihar idején. Több épület is összedőlt, köztük lakóépületek, üzemek és boltok. Több autót felborított az erős szél vagy tönkretett a jégeső. A szél erejére jellemző, hogy egy autóst majdnem eltalált egy hűtőgép, amelyet egy boltból fújt ki. A vihar mindössze egy óra alatt vitte véghez a hatalmas pusztítást – közölte a kínai állami sajtó.

Bár a vihar Tungkuanban vitte véghez a legnagyobb pusztítást, a zord időjárás több dél-kínai tartományban éreztette hatását. A People’s Daily beszámolója szerint a kedd óta tartó viharok, jégesők és tornádók legalább 24 embert öltek meg hat déli tartományban, amelyekben több mint kétezer lakóház dőlt össze, és több mint negyedmillió épületben keletkeztek károk. A gazdasági kárt 1,3 milliárd jüanra, azaz nagyjából ötvenmilliárd forintra becsülik.

Pekinget pedig közben tavaszi hóesés borította fehérbe. (Ide kattintva nézhet meg róla fényképeket.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik