Nagyvilág

Megvonná Orbán szavazati jogát az EP-frakcióvezető

Orbán (orbán viktor a rádióban, )
Orbán (orbán viktor a rádióban, )

Az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője szerint eljött az idő, hogy az EU megállítsa Magyarország távolodását a demokráciától.

Amióta Orbán Viktor miniszterelnök és konzervatív pártja, a Fidesz hatalomra került, Magyarország drámai változásokon ment keresztül. Orbán a kétharmados parlamenti többségét arra használja ki, hogy megszilárdítsa befolyását az állam, a média és az igazságszolgáltatás fölött – írja az EUobserver című lapban Guy Verhofstadt.

Belgium volt miniszterelnöke szerint jól mutatja az instabilitást és kiszámíthatatlanságot, amivel a magyarok nap mint nap szembesülnek, hogy az Orbán által gránitszilárdságúnak nevezett alkotmányt már négyszer módosították. A legutóbbi, immár negyedik módosítás elfogadásával nem várta meg a kormány a Velencei Bizottság állásfoglalását, viszont több olyan elemet is beemelt az alaptörvénybe, melyet az Alkotmánybíróság korábban elutasított. Ezek között említi a hajléktalanok krimianalizálását, a kirekesztő családfogalmat és az egyházak jogállásáról szóló részeket.

Szerinte eljött az idő, hogy az EU megállítsa Magyarország távolodását a demokráciától. “Nem csak a magyaroknak, egész Európának tartozunk ezzel. Világos, hogy itt már nem kockázatos helyzetről van szó, hanem a szabályok rendszeres megszegéséről” – fogalmaz a liberális frakcióvezető.

Az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője kezdeményezni készül az EP-ben, hogy érvényesítsék Magyarországgal szemben a hetes cikket, vagyis a szavazati jog felfüggesztését. Ehhez a parlament kétharmadának támogatására van szükség, vagyis a Fidesz pártcsaládjának, az Európai Néppártnak is támogatnia kellene a szankciót.

A hetes cikk alkalmazása Verhofstadt szerint nem “nukleáris opció”, vagyis legutolsó lehetőség, ahogy sokan emlegetik, hanem egy formális eljárás, amit éppen azért találtak ki, hogy az ehhez hasonló politikai szituációkat kezelni lehessen.

Verhofstadt arra is felhívja a figyelmet, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter antiszemita újságírót és szélsőjobboldali zenészt is kitüntetett. “Ami sok, az sok” – írja a volt belga kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik