Nagyvilág

Lerobbant Obama kocsija

obama limuzin (obama limuzin)
obama limuzin (obama limuzin)

Lerobbant az amerikai elnök páncélozott limuzinja szerdán, Barack Obama izraeli látogatásának első napján, és repülőgépen kellett hozni helyette egy kisegítő járművet Jordániából.

Az egyik gépkocsival műszaki problémák voltak Izraelben – közölte Jeruzsálemben Edwin Donovan, az elnököt kísérő amerikai titkosszolgálat szóvivője. Ezért hozunk minden útra több járművet és szerelőt – magyarázta, hozzátéve, hogy a gépkocsi még azelőtt romlott el, hogy Obama Izrael földjére lépett volna.

Az izraeli sajtó szerint a probléma oka az volt, hogy az üzemanyagtartályba benzin helyett dízelolajat töltöttek. Obama több páncélozott gépkocsit használ. Ezeknek az átalakított járműveknek a műszaki paramétereit titokban tartják, de azt tudni lehet, hogy a megerősített kerekeiken különleges gumiköpeny van, és lehallgatást zavaró berendezést, valamint saját oxigénellátó tartályt építettek beléjük.

Az amerikai elnök Jeruzsálemben megígérte: az Egyesült Államok minden szükséges lépést megtesz annak megakadályozására, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert.

Barack Obama az izraeli miniszterelnökkel, Benjámin Netanjahuval közösen tartott sajtóértekezletén kiemelte, hogy szeretnék a kérdést diplomáciai úton megoldani, s még van idő erre. “De ha a diplomácia kudarcot vall, minden lehetőség nyitott” – közölte.

Netanjahu – ahogy már a reptéri fogadáson is tette – ezúttal ismét csak Izrael önvédelemhez való jogát emelte ki, és azt állította, hogy a gazdasági szankciók nem segítettek.

Az izraeli-amerikai kapcsolatokról szólva Obama közölte, hogy Amerika támogatása Izrael biztonságának kérdésében megkérdőjelezhetetlen. “Soha nem volt erősebb országaink kapcsolata” – mondta. Bejelentette, hogy megkezdődtek a tárgyalások az egyelőre 2017-ig szóló kétoldalú biztonsági együttműködés meghosszabbításáról. Az amerikai elnök megígérte, hogy további pénzeket folyósítanak – a kongresszus megszavazta katonai segélyen felül – a rövid hatótávú rakétákat megsemmisítő izraeli Vaskupola védelmi rendszer fejlesztéséhez.

A palesztin kérdésben a “két népnek két államot” koncepciót hangsúlyozta, de ezzel kapcsolatban csütörtökre ígért további nyilatkozatot, a palesztin vezetőkkel való rámalláhi megbeszéléseket követően.

Újságírói kérdésre válaszolva vizsgálatot ígért az állítólagos szíriai vegyifegyver-használattal kapcsolatban. Kijelentette, hogy az Aszad-rendszernek meg kell értenie: súlyos és tragikus hiba lenne, ha a szíriai nép ellen vegyi fegyvert vetne be, vagy ilyen fegyvert terroristáknak adna tovább. Hozzáfűzte, hogy a damaszkuszi vezetést ezért felelősségre vonnák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik