Nagyvilág

Gyűlöletbeszéd miatt hullottak a híradós fejek

tévé-vezérlő (televízió, vezérlő, )
tévé-vezérlő (televízió, vezérlő, )

Egy szélsőjobboldali párt elnökének szavai miatt leváltották a horvát közszolgálati televízió szombat esti híradójának szerkesztőit - közölte szerdán a helyi sajtó.

A Jutarnji List horvát napilap nem hivatalos értesülései szerint a Dnevnik 3 híradó felelős szerkesztőjének, az adás háttérszerkesztőjének, valamint a műsorvezető-szerkesztőnek Ruza Tomasic, a szélsőjobboldali starcevici jogpárt (HSP AS) elnökének vendégszereplése miatt kellett távozni posztjukról.

Durvább, mint a tűzzel játszani

A lap emlékeztet arra, hogy Tomasic stúdiószereplését a szociáldemokrata Zoran Milanovic szociáldemokrata miniszterelnök is soviniszta kirohanásként és gyűlöletbeszédként jellemezte.

Tomasic, aki az áprilisi horvátországi európai parlamenti választásokon a Franjo Tudjman alapította Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) listáján indul EP-képviselőjelöltként, szombaton, a HDZ egyik vidéki rendezvényén felszólalva a szerbekre utalva egyebek között azt mondta, hogy szerinte “ez Horvátország, és mindenki más vendég ebben az országban”.

A szélsőjobboldali politikus kijelentésére reagálva a baloldali kormányfő úgy fogalmazott, hogy aki 2013-ban Horvátországban ilyet mond, az “nem a tűzzel, hanem radioaktív anyaggal játszik”. Ivo Josipovic köztársasági elnök pedig leszögezte, hogy Horvátország minden állampolgárát megilletik a személyi jogok, Milorad Pupovac szerb kisebbségi parlamenti képviselő pedig megkérdőjelezte, hogy ezek után Tomasicnak van-e helye a horvát parlamentben.

Tomasic ezt követően, a késő esti híradó vendégeként úgy értékelte, hogy nincs semmi vitatható abban, amit mondott. Pupovachoz kapcsolódóan pedig felháborítónak tartotta, hogy olyasvalaki vonja kérdőre, akinek korábban az a Vojislav Stanimirovic volt a képviselőtársa, aki – Tomasic szerint – “csetnikekkel volt, ujjal mutogatta, hogy kit vigyenek el Ovcsarára (Vukovár elfoglalása után a szerb szabadcsapatok ide hurcolták horvát foglyaikat, majd kivégezték őket), és szerb szentföldnek nevezte Vukovárt”.

Az államügyészség azóta nyilatkozatban cáfolta a volt szerb képviselőt ért vádakat.

Olaj volt a tűzre

Pénteken a rendőrség előállította a köztudottan jobboldali Zdravko Mamicot, a zágrábi Dinamo labdarúgóklub elnökét, aki egy rádióműsorban horvátgyűlölőnek nevezte a szerb származású Zeljko Jovanovic oktatási és sportügyi minisztert. Mamicot szombaton este kiengedték, de gyűlöletkeltés miatt bíróság elé kell állnia.

Egyes elemzők a választások előtti, az utóbbi napokban ugyancsak felforrósodott hangulatra vezetik vissza azt is, hogy vasárnap horvát kiskorúak egy csoportja összetűzésbe keveredett, majd tettlegesen is bántalmazta a Sibenik környéki Krka ortodox monostor teológushallgatóit, akik közül hat könnyebb, egy pedig súlyosabb sérüléseket szenvedett. A hét támadót a rendőrség már aznap előállította, kihallgatásuk után szabadlábra helyezték őket, de bíróság előtt kell felelniük tettükért.

Az Európai Unióhoz július elsején csatlakozó Horvátországban májusban, az európai parlamenti választások után helyhatósági választásokat is tartanak. Habár hivatalosan még az európai parlamenti választások kampányidőszaka sem kezdődött meg, megfigyelők szerint a politikai szereplők már hónapok óta kampányolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik