Nagyvilág

Így nyerte meg a pápaválasztást Ferenc

ferenc pápa (ferenc pápa)
ferenc pápa (ferenc pápa)

A Der Spiegel leírta, hogy milyen erők csaptak össze a pápai trónért.

Az argentin bíborosból lett egyházfő minden tekintetben konzervatív, ugyanakkor emberibbnek és józanabbnak mutatkozik elődeinél – írta Ferenc pápáról a Der Spiegel.

A kúria bíborosai a nagyhatalmú, ám nem kedvelt Tarcisio Bertone szentszéki államtitkár környezetében eleinte a brazil Odilo Scherert favorizálták; mellette tört lándzsát Angelo Sodano és Giovanni Re. Mindketten ádáz ellenfelei Angelo Scola milánói bíborosnak, akiről sokan feltételezték, hogy megválasztása esetén végre rendet csinál a Vatikánban. A két esélyes azonban kezdettől fogva semlegesítette egymást a konklávéban. Bergoglióra pedig szavazásról szavazásra többen voksoltak.

A kérdés a szerdai ebéd közben dőlt el. A harmadik szavazás után világossá vált, hogy sem Scola, sem Scherer nem fog nyerni, és a kompromisszumos jelöltként szóba hozott bostoni érsek, Patrick O’Malley sem tudja legyőzni az afrikai bíborosok ellenállását. Ettől kezdve Bergoglio már nyeregben volt. A döntő, ötödik szavazási fordulóban jóval több voksot kapott, mint a megválasztáshoz szükséges 77.

Az argentin bíboros diadala új lapot nyithat a Vatikán történetében. Megválasztását megfigyelők ugyanolyan forradalmi eseményként értékelik, mint elődje, XVI. Benedek lemondását. Marco Politi, a Szentszék jó ismerője szerint Bergoglio megválasztása annak a bizonyítéka, hogy a római egyház sokkal rugalmasabban képes reagálni, mint Olaszország politikai rendszere.

Vajon miként akarja fölvenni Ferenc pápa a harcot „az egyház szennye” ellen – ahogyan elődje fogalmazott, akinek ez a harc nem sikerült – tette föl a kérdést a német hírmagazin. Hogyan viszonyuljon a Vatileakshez, a kúrián belüli kiszivárogtatókhoz, a Vatikán bankján keresztül folyó pénzmosáshoz? A konklávé kezdete előtt a bíborosok szót ejtettek a Szentszék „házi bankjáról” is, amelyet olasz politikusok éveken át vagyoni helyzetük leplezésére használtak fel. Olaszországon kívüli bíborosok egy csoportja – élükön Christoph Schönborn bécsi érsekkel – a legszívesebben felszámolná az IOR nevű pénzintézetet.

Ferenc pápa első miséjét a Sixtus-kápolnában mutatta be egy olyan oltárnál, amelyet elődje – a tradicionalistáknak tett gesztusként – eltávolíttatott a kápolnából. Ám amit szentbeszédében mondott, az alig különbözött XVI. Benedeknek a „relativizmus diktatúrája” elleni harcától. Ferenc pápa számára is csak vagy-vagy létezik: „Aki nem az Úrhoz imádkozik, az az ördöghöz imádkozik.” Ez egy modern reakciós hitvallása – írta a Der Spiegel.

Ferenc beiktatásán részt vett a magyar államfő, Áder János is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik