Nagyvilág

Nem engedik el Indiából az olasz nagykövetet

Meghatározatlan ideig nem utazhat el Indiából az olasz nagykövet, aki közbenjárt két, emberöléssel vádolt olasz tengerészgyalogos ideiglenes szabadlábra helyezésében - közölte hétfőn Újdelhiben az indiai legfelsőbb bíróság.

A bíróság szerint az adott ügyben Daniele Mancini nagykövet nem hivatkozhat az őt egyébként megillető diplomáciai mentességre. A legfelsőbb bíróság hétfői meghallgatásán a nagykövet ügyvédje azt hangoztatta, hogy nemzetközi egyezmények garantálják a diplomata mentességét és mozgási szabadságát. Mindazonáltal ígéretet tett arra, hogy ügyfele Indiában marad.

Válaszul Altamasz Kabir, a legfelsőbb bíróság elnöke kijelentette, hogy minden bizalmukat elveszítették a nagykövet iránt.
Az indiai külügyminisztérium képviselője szintén úgy vélekedett, Mancini mintegy lemondott a diplomáciai mentességéről, amikor eskü alatt írásos garanciát vállalt arra, hogy visszatérnek Indiába a két indiai halász lelövéséért vád alá helyezett olasz katonák. Diplomáciai mentesség nélkül a nagykövet ellen eljárást indíthatnak, például a bíróság megsértéséért.

A két tengerészgyalogos tavaly februárban egy kőolajszállító hajón teljesített őrszolgálatot a dél-indiai Kerala állam partjaitól délnyugatra. Azt mondják, azért nyitottak tüzet a halászokra, mert azt hitték róluk, hogy kalózok.

Februárban hazaengedték a két katonát az olasz választásokra azzal, hogy áprilisban visszatérnek az ázsiai országba, perük lefolytatására. A római kormány azonban a múlt héten közölte: mégsem küldi őket vissza Indiába. Róma arra hivatkozik, hogy a 2012. februári incidens nemzetközi vizeken történt, ezért az indiai bíróságok nem járhatnak el az ügyben.

Az indiai hatóságok még pénteken megtiltották az olasz nagykövetnek, hogy a hétfői bírósági meghallgatásig elhagyja az országot. Mancini azzal védekezik, hogy az olasz kormány álláspontját képviselte, amikor írásos garanciát adott, és mindössze annyi történt, hogy időközben megváltozott ez az álláspont.

Az indiai legfelsőbb bíróság április 2-án foglalkozik legközelebb az üggyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik