Nagyvilág

Mentegette a pedofilokat, majd magyarázkodott a bíboros

Wilfrid Napier (Wilfrid Napier)
Wilfrid Napier (Wilfrid Napier)

A dél-afrikai kardinális részt vett a pápaválasztáson, majd védeni próbálta a védhetetlent.

Wilfrid Napier dél-afrikai bíboros bocsánatot kért mindazoktól, akik gyerekkorukban nemi visszaélés áldozatai lettek, miután egy interjúban azt hangoztatta, hogy a pedofíliát betegségként és nem bűncselekményként kell kezelni.

A 72 éves kardinális – Durban érseke, aki részt vett a pápaválasztó konklávén – úgy vélekedett Twitter-bejegyzésében, hogy a pedofil tettek elkövetői maguk is áldozatok. “Úgy gondolom, minden szótár megerősíti, hogy a pedofília betegség. A bűntett a gyermekekkel való szexuális visszaélés. A pedofília tehát gyógyítandó. Büntetni a gyerekekkel való nemi visszaélést kell” – mondta.

A hét végén a BBC-nek nyilatkozva Napier szintén azt fejtegette, hogy különbséget kell tenni a lelki betegség és a tudatos törvényszegés között. Mint mondta, ismer két papot, akik gyermekkorukban maguk is szexuális visszaélés áldozatai voltak, majd felnőttként pedofillá váltak.

“Ne mondják nekem, hogy ezek az emberek büntetőjogilag éppúgy felelősek, mint akik maguk döntenek úgy, hogy ilyet tesznek. Nem hiszem, hogy büntetést érdemel valaki, aki maga is sérülést szenvedett” – hangoztatta.

A Dél-afrikai Püspöki Konferencia közleményben hangsúlyozta, hogy “a pedofília de facto bűncselekmény”, és “az elkövetőknek felelniük kell tetteikért”. A kommüniké megjegyzi, hogy e tekintetben “sajnos voltak mulasztások az egyház részéről”.

Twitter-üzenetében a durbani érsek azt írta, hogy a BBC riporterének “hátsó szándékai voltak” a kérdéseivel.

A Vatikán épp februárban – még XVI. Benedek vezetése alatt – döntött arról, hogy végre vizsgálódni kezd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik