Nagyvilág

Egyre szegényebb a világ leggazdagabb embere

dollár (dollár, )
dollár (dollár, )

Hamarosan újra Bill Gates lehet a világ leggazdagabb embere. A szupergazdagok globális listáját vezető mexikói Carlos Slim vagyona rohamosan apad. Telekommunikációs cégének részvényei ugyanis egyre gyengébben teljesítenek az utóbbi időben.

A két üzletember vagyona közötti különbség a napokban “mindössze” 184 millió dollár volt a Bloomberg jelentése szerint. A 73 éves Carlos Slim csak ezen a héten ötmilliárd eurót veszített az América Móvil nevű cége miatt. Az árfolyamzuhanás oka, hogy a mexikói kormány meg akarja szüntetni a vállalat uralkodó helyzetét a közép-amerikai ország mobilpiacán. Amennyiben a helyi parlament elfogadja a monopolellenes törvényt, az a cég feldarabolásához vezethet.

A Forbes magazin alig két hete közzétett összesítését Slim még 73 milliárd dollárra taksált vagyonnal vezette a becslések szerint 67 milliárddal rendelkező Bill Gates előtt. A lap egy hónappal ezelőtti “pillanatkép” alapján állította össze a listát, azóta Slim cégének részvényei több mint 15 százalékot veszítettek értékükből.

A Forbes most egyaránt 67 milliárd dollár feletti összegre taksálja a két üzletember vagyonát. Slim még vezet Gates előtt. Ez az előny azonban hamar elolvadhat, ha az América Móvil részvényei továbbra is hasonló ütemben veszítenek árfolyamukból.

Az 57 éves Bill Gates 2010-ben “csúszott le” a Forbes-lista első helyéről, részben azért is, mert vagyonának tekintélyes részét jótékony célokra fordította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik